Produsent
Terroir Sense Fronteres
Om produsenten
Terroir uten grenser. Bare navnet forteller hva vinmaker og eier Dominik Huber ønsker å lage i Priorat. Viner som sprenger grenser for hva man har trodd har vært mulig i området. Dominik lager delikate og finesse pregede viner fra et område som i en lang periode er og har vært preget av alkohol- og eikepregede viner.
Siden starten i 2001 har Dominik funnet de beste og eldste plottene i stupbratte åssider der de hundre år gamle vinstokkene gjerne vokser på terrasser som klamrer seg fast til et særdeles skrint jordsmonn. Kun muldyr, esler og folk med klatresko kommer seg frem her.
For å utrykke det han ønsker i vinene sine har Dominik kastet ut de små eikefatene og kun beholdt de store. Bygget sement tanker til gjæring og modning. Disse grepene har gjort at vinene til Terrori al Limit er usedvanlige lekre, ærlige, uspanske, ekstremt konsentrerte og fruktdrevne.
Druene som benyttes er Garnatxa, Cariñena, Pedro Ximénez, Muscat d'Alexandria, Macabeu og Garnatxa Blanca. I dag regnes huset som kanskje det beste og mest grensesprengende huset i Spania.
Fra 2015 årgangen startet Dominik i gang prosjektet Terroir Historic der de kjøper økologiske druer, vinifiserer og modner i sement tanker etter gamle tradisjoner. Fra og med 2017 årgang er Terroir Sense Fronteres satt ut i livet med viner fra Montsant!!
Karakteristikk
Fantastisk dyp duft av bjørnebær, bringebær, jordbær, bergamott, pepper, lakris, urter og mineraler. Saftig og bærpreget med fast munnfølelse, samt flott syrestruktur og usedvanlig flotte tanniner. Svært lang, frisk og kompleks avslutning. Drikk til det meste av kjøtt, gjerne vilt, kalv og elg, prøv med forseggjorte gryter og god spekemat. Drikk i dag, men lagre gjerne i 20-30 år.
Jordmonn
Fra den 4 hektar store nabovinmarken til Les Manyes i Montalts, som ligger 800 moh. Stokkene er ca 45-75 år gamle. Spektakulær vinmark på kalkholdig rød leire og krystallisert gips som ligger vestvendt.
Område
Vakre og spektakulære Montsant i sørlige Catalonia kretser som en hestesko rundt Priorat, men har tydelig egen identitet. De fleste vinmarkene ligger på ca. 450 moh. i dalsider i berglendt landskap, vekslende med olivenlunder og skogkledde åser. Jordsmonnet veksler mellom kalkholdig leire og forvitret granitt og skifer. Hoveddruene er de stedegne Garnacha (Tinta og Peluda) og Cariñena, Garnacha Blanca og Macabeo. Likevel er det plantet en god del internasjonale grønne og blå druer som ofte supplerer de lokale sortene. Montsant fik DO status så sent som i 2002 etter å ha hatt status som en velrenommert del av Tarragona
Produksjonsmetode
Håndhøstet fra enkeltvinmark på 800 moh, 45-75 år gamle stokker. Hele klaser gjæret over ca 7-8 dager og modnet i de samme terracotta amforaene. Kun 1066 fl. produsert.