Om produsenten
Bodegas Muga ble i 1932 grunnlagt av Isaac Muga. Han startet med en liten bakgårdsbutikk der produksjon og salg skjedde i samme lokale, og bygde det som har blitt et av Riojas mest anerkjente vinhus.
I dag er det barnebarna Emanuel, Juan og Jorge som driver Bodegas Muga. Gjennom kontinuerlig arbeid med å lage viner av høy kvalitet har familien satt en ny standard for Crianza, Reserva og Gran Reserva. Blant annet lagrer de vinene sine lenger enn de fleste.
De har 3 dedikerte bøkkere som lager alt som brukes av fat til vinmakingen inkludert store eikeliggere til gjæring av vinene. Vinhuset er tradisjonelt, men ikke fremmed for å ta i bruk ny teknologi. De sverger likevel til gamle prinsipper som de har gode erfaringer med. Blant annet blir all vin klaret med eggehvite. I vinmarken jobber de økologisk uten kunstgjødsel og plantevernmidler. Druerester fra produksjonen blir til kompost og brukes som næring til vinplantene.
Karakteristikk
Vinen har en dyp rubinrød farge. Intens og kompleks dufta av krydder som kanel, vanilje, lysbrent kaffe, bjørnebær og kirsebær. Fyldig rik og smakfull vin med flott bærpreg og krydderier med lang ettersmak. Dette er en vin for rike smakfulle retter av grillet eller stekt kjøtt av okse, lam og svin. Den drikker meget godt i dag men vil tåle ytterligere 7-15 år etter årgang i en god kjeller. Vinen lages kun i selekterte årganger.
Jordmonn
Fra vinmarkene rundt landsbyen der Muga-familien stammer fra, Villalba de Rioja (noen km fra Haro), består av leirholdig jord med store innslag av kalk og sand. De gamle vinmarkene er plantet mellom 1926-1976 og ligger høyt på 540-580 moh, noe som gir store temperaturforskjeller mellom natt og dag og flott aromautvikling og super syre.
Område
Bodegas Muga holder til i det nordlige Spania i distriktet Rioja Alta. Vineriet og kjelleren ligger ved området «Barrio de Estacion» rett utenfor byen Haro. Rioja Alta er anerkjent som den beste delen av Rioja og vinmarkene ligger høyere her enn i de to andre områdene Riova Baja og Rioja Alavesa. Bodegas Muga eier 220 ha vinmark i Rioja Alta og har langtidsleie og kontroll med ytterligere 120 ha, noe som sikrer dem jevn tilgang på godt druemateriale. Området er først og fremst kjent for rødvin men det produseres i økende grad også rosévin, hvitvin og musserende vin.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, avstilket, spontagjæret i eikekar på 15.000 liter. Deretter modnet 18 mnd i nye franske fat og 6 mnd i store fat som er laget på eiendommen. Elementene er blendet og modnet sammen i 3 mnd og klaret med eggehvite. Tappet uten filtrering og modnet ca et år på flaske.
Druetyper
Graciano (Bovale) 10%
, Mazuelo 15%
, Tempranillo (Tinto del Pais) 75%