Produsent
Terroir Sense Fronteres
Om produsenten
Terroir uten grenser. Bare navnet forteller hva vinmaker og eier Dominik Huber ønsker å lage i Priorat. Viner som sprenger grenser for hva man har trodd har vært mulig i området. Dominik lager delikate og finesse pregede viner fra et område som i en lang periode er og har vært preget av alkohol- og eikepregede viner.
Siden starten i 2001 har Dominik funnet de beste og eldste plottene i stupbratte åssider der de hundre år gamle vinstokkene gjerne vokser på terrasser som klamrer seg fast til et særdeles skrint jordsmonn. Kun muldyr, esler og folk med klatresko kommer seg frem her.
For å utrykke det han ønsker i vinene sine har Dominik kastet ut de små eikefatene og kun beholdt de store. Bygget sement tanker til gjæring og modning. Disse grepene har gjort at vinene til Terrori al Limit er usedvanlige lekre, ærlige, uspanske, ekstremt konsentrerte og fruktdrevne.
Druene som benyttes er Garnatxa, Cariñena, Pedro Ximénez, Muscat d'Alexandria, Macabeu og Garnatxa Blanca. I dag regnes huset som kanskje det beste og mest grensesprengende huset i Spania.
Fra 2015 årgangen startet Dominik i gang prosjektet Terroir Historic der de kjøper økologiske druer, vinifiserer og modner i sement tanker etter gamle tradisjoner. Fra og med 2017 årgang er Terroir Sense Fronteres satt ut i livet med viner fra Montsant!!
Karakteristikk
Briljant rubinrød farge. Dyp og lett aromatisk nese av bringebær, kirsebær, jordbær, blomster, urter og hint av anis og timian. Frisk og fruktig risk i munnen med flotte finslepne tanniner og fløyelsaktig tekstur. Elegant stil. Flott allround vin som på grunn av sin letthet går til lyse kjøttretter, spekemat, kalv men som også vil takle okse og lam. Drikk nå eller modne vinen i inntil 10 år etter årgang.
Jordmonn
Marcenca kommer fra samme mark som Guix Vermell med 50 år gamle stokker i området Els Montalts på 800 moh på rødlig leire med svært gips og kalkholdig jord.
Område
Vakre og spektakulære Montsant i sørlige Catalonia kretser som en hestesko rundt Priorat, men har tydelig egen identitet. De fleste vinmarkene ligger på ca. 450 moh. i dalsider i berglendt landskap, vekslende med olivenlunder og skogkledde åser. Jordsmonnet veksler mellom kalkholdig leire og forvitret granitt og skifer. Hoveddruene er de stedegne Garnacha (Tinta og Peluda) og Cariñena, Garnacha Blanca og Macabeo. Likevel er det plantet en god del internasjonale grønne og blå druer som ofte supplerer de lokale sortene. Montsant fik DO status så sent som i 2002 etter å ha hatt status som en velrenommert del av Tarragona.
Produksjonsmetode
Håndhøsting, hele klaser presses lett og spontangjærer over ca 6-8 dager i sement tanker. Vinen stikkes om og modner videre i sementtanker i 6 mnd. Vinene tappes ufiltrert. 2021 er første årgang for denne vinen og det er produsert ca 2000 flasker.