Produsent
Terroir al Limit
Om produsenten
Terroir uten grenser. Bare navnet forteller hva vinmaker og eier Dominik Huber ønsker å lage i Priorat. Viner som sprenger grenser for hva man har trodd har vært mulig i området.
Dominik lager delikate og finesse pregede viner fra et område som i en lang periode er og har vært preget av alkohol- og eikepregede viner. Siden starten i 2001 har Dominik funnet de beste og eldste plottene i stupbratte åssider der de hundre år gamle vinstokkene gjerne vokser på terrasser som klamrer seg fast til et særdeles skrint jordsmonn. Kun muldyr, esler og folk med klatresko kommer seg frem her.
For å utrykke det han ønsker i vinene sine har Dominik kastet ut de små eikefatene og kun beholdt de store. Bygget sement tanker til gjæring og modning. Disse grepene har gjort at vinene til Terrori al Limit er usedvanlige lekre, ærlige, uspanske, ekstremt konsentrerte og fruktdrevne.
Druene som benyttes er Garnatxa, Cariñena, Pedro Ximénez, Muscat d'Alexandria, Macabeu og Garnatxa Blanca. I dag regnes huset som kanskje det beste og mest grensesprengende huset i Spania. Fra 2015 årgangen er Dominik i gang med sitt nye prosjekt Terroir Historic der de kjøper økologiske druer, vinifiserer og modner i sement tanker etter gamle tradisjoner.
Karakteristikk
Delikat mørkerød,her lukter det svarte bær, bringebær, jordbær, kirsebær, lakris og steinmineraler. Saftig og bærpreget med fast munnfølelse, samt flott syrestruktur og flotte finslepne tanniner. Lang, frisk og kompleks avslutning. Drikk til det meste av godt grillet kjøtt, prøv med forseggjorte gryter og god spekemat. Drikk i dag, men lagre gjerne i 10-12 år.
Jordmonn
Nytt navn Terra de Cuques - som gjenspeiler filosofien om minimal inngripen i naturen - der ildfluene flyr! Fra ulike vinmarker rundt Torroja del Priorat som ligger på ca 350 -400 moh. Stokkene er ca 20-40 år gamle. Stupbratte vinmarker på skifer for carignan og skifer og leire for grenache . Avkastningen er på ca 25-28 hl/ha og produksjonen på rundt 15000 flasker.
Område
Priorat ligger en trekvarters kjøretur syd for Barcelona i den nordlige delen av Spania. Området er i dag kun en av to områder i landet som har DOC (DOQ på katalansk) og har et ekstremt jordsmonn bestående av skifer, granitt og kvarts. Vinmarkene er svært bratte og ligger ofte terrasserte og mange av disse har over 100 år gamle stokker.
Produksjonsmetode
Håndplukket fra gamle stokker. Hele klaser spontanfermenteres i gjærkar på mellom 20-28 grader Celsius. Når første del er gæret ferdig presses drueen og vinen gjærer ferdig uten skallkontakt. Modnet i store brukte fat og betong.
Druetyper
Cariñena 50%
, Garnatxa 50%