Produsent
Domaine Tariquet
Om produsenten
Domaine Tariquet ble grunnlagt av Pierre og Helene Grassa i 1912 og drives i dag av femte generasjon ved brødrene Armin og Remy Grassa. Brødrene representerer en ung generasjon franske vinbønder som er opptatt av naturen, miljøet og bærekraftig drift. Målet er å lage viner som viser den rene, friske frukten regionen og dens druer er kjent for. Tariquet er først og fremst kjent for sine ferske, fruktige og friske hvitviner, men vingården bygget sitt gode navn og rykte gjennom produksjon av Armagnac av høy kvalitet. At Tariquet er et "domaine" betyr at all vin og brennevin er laget av druer de dyrker selv, og at produksjon, tapping og modning skjer på eiendommen. Det store engasjementet for miljø og sosiale forhold gjenspeiles i sertifiseringer som HVE (Haut Valeur Environnementale = høy miljøverdi), CSR /RSE (samfunnsansvars) og OCACIA /ISO sertifisering (landbrukssektor).
Karakteristikk
Lys rosa, svært frisk og delikat nese av røde bær, blomster og hint av urter. Delikat og frisk rose med bra konsentrasjon og lengde. En frisk og flott rose som passer til retter med kylling og annet lyst kjøtt eller med salater. Nytes selvfølgelig også godt alene.
Jordmonn
I hovedsak kalkholdig leire med grus. Vinmarkene dyrkes bærekraftig og etter strenge miljømessige krav. Gress og dekkvekster mellom vinrankene bidrar til et godt mikroklima samtidig som det biologiske mangfoldet ivaretas. Her brukes kun egenprodusert økologisk kompost. Vinmarkene ble plantet mellom 1990-1999.
Område
Domaine Tariquet holder til i den Sørvestlige delen av Frankrike ved byen Eauze i Gascogne. Vinregionen Cotes de Gascogne i Frankrike ligger mellom Bordeaux og grensen til Spania, i det som samlet refereres til som Sørvest. Cotes de Gascogne er primært fokusert på hvitvin, og er en IGP-region (Indication Geographique Protégé). Druene som dyrkes i Cotes de Gascogne inkluderer lokale varianter som Colombard, Ugni Blanc (Trebbiano i Italia), og Gros Manseng, sammen med internasjonale varianter som Sauvignon Blanc og Chardonnay.
Produksjonsmetode
Druene plukkes med avanserte skånsomme innhøstningsmaskiner og blir umiddelbart nedkjølt for å hindre oksidasjon. De deretter presses forsiktig i en pneumatisk temperaturregulert presse med noen timer skallkontakt. Pied de Cuve (en liten spontangjæring av samme druemateriale) tilsettes tanken for å starte gjæringen. Vinen etter en kort maserasjonstid får et opphold på det fine bunnfallet på en veldig lav temperatur for å behold friskheten uten behovet for tilsetninger. Dette bidrar med en flott karakter og dybde i vinen uten at det går utover den nære drue-opplevelsen.
Druetyper
Marselan 25%
, Syrah 40%
, Cabernet Franc 25%
, Malbec 10%