Om produsenten
Bodegas Muga ble i 1932 grunnlagt av Isaac Muga. Han startet med en liten bakgårdsbutikk der produksjon og salg skjedde i samme lokale, og bygde det som har blitt et av Riojas mest anerkjente vinhus.
I dag er det barnebarna Emanuel, Juan og Jorge som driver Bodegas Muga. Gjennom kontinuerlig arbeid med å lage viner av høy kvalitet har familien satt en ny standard for Crianza, Reserva og Gran Reserva. Blant annet lagrer de vinene sine lenger enn de fleste.
De har 3 dedikerte bøkkere som lager alt som brukes av fat til vinmakingen inkludert store eikeliggere til gjæring av vinene. Vinhuset er tradisjonelt, men ikke fremmed for å ta i bruk ny teknologi. De sverger likevel til gamle prinsipper som de har gode erfaringer med. Blant annet blir all vin klaret med eggehvite. I vinmarken jobber de økologisk uten kunstgjødsel og plantevernmidler. Druerester fra produksjonen blir til kompost og brukes som næring til vinplantene.
Karakteristikk
Vinen har en dyp rubinrød farge. Den er meget smakfull og konsentrert med flott aroma av modne bjørnebær og solbær. Både på duft og smak har den spennende krydderaromaer. Dette er en vin for smakfulle retter av grillet eller stekt kjøtt av okse, lam og svin. Den drikker meget godt i dag men vil tåle ytterligere 15 år i en god kjeller.
Jordmonn
Fra åssider i Montes Obarenes og Sierra Cantabri i Rioja Alta. Jordsmonnet består av leirholdig jord med innslag av kalk og sand. Vinmarkene ligger høyt på 550 til 600 m.o.h., noe som gjør at det kan være store temperaturforskjeller mellom natt og dag.
Område
Bodegas Muga holder til i det nordlige Spania i distriktet Rioja Alta. Vineriet og kjelleren ligger ved området «Barrio de Estacion» rett utenfor byen Haro. Rioja Alta er anerkjent som den beste delen av Rioja og vinmarkene ligger høyere her enn i de to andre områdene Riova Baja og Rioja Alavesa. Bodegas Muga eier 220 ha vinmark i Rioja Alta og har langtidsleie og kontroll med ytterligere 120 ha, noe som sikrer dem jevn tilgang på godt druemateriale. Området er først og fremst kjent for rødvin men det produseres i økende grad også rosévin, hvitvin og musserende vin.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, avstilket, spontagjæret i eikekar på ca 16.000 liter. Deretter modnet 26 mnd i nye fat av fransk eik laget på eiendommen. Elementene er blendet og modnet sammen i 3 mnd og klaret med eggehvite. Tappet uten filtrering og modnet 18 mnd på flaske.
Druetyper
Garnacha 20%
, Graciano (Bovale) 5%
, Mazuelo 5%
, Tempranillo (Tinto del Pais) 70%