Om produsenten
Bodegas Muga ble i 1932 grunnlagt av Isaac Muga. Han startet med en liten bakgårdsbutikk der produksjon og salg skjedde i samme lokale, og bygde det som har blitt et av Riojas mest anerkjente vinhus.
I dag er det barnebarna Emanuel, Juan og Jorge som driver Bodegas Muga. Gjennom kontinuerlig arbeid med å lage viner av høy kvalitet har familien satt en ny standard for Crianza, Reserva og Gran Reserva. Blant annet lagrer de vinene sine lenger enn de fleste.
De har 3 dedikerte bøkkere som lager alt som brukes av fat til vinmakingen inkludert store eikeliggere til gjæring av vinene. Vinhuset er tradisjonelt, men ikke fremmed for å ta i bruk ny teknologi. De sverger likevel til gamle prinsipper som de har gode erfaringer med. Blant annet blir all vin klaret med eggehvite. I vinmarken jobber de økologisk uten kunstgjødsel og plantevernmidler. Druerester fra produksjonen blir til kompost og brukes som næring til vinplantene.
Karakteristikk
En briljant, blekrosa farge. Duften viser stor kompleksitet og intensitet med aromaer av steinfrukt (fersken, aprikos), noen røde bær, hint av hvite blomster og sitrusfrukter. Med luft dukker det opp krydrede nyanser (vanilje, kanel). Vinen er frisk og velbalansert i munnen, med en markert syre som gir den lengde og livlighet. Nydelig vin til rød fisk, skalldyr, lyst kjøtt.
Jordmonn
Druer fra utvalgte vinstokker fra Alto Najerilla og høylandet i Valle del Oja, hvor det semikontinentale klimaet og kalkholdig leire- og jernholdig leirejord gir Garnacha-druene friskhet og kompleksitet. Buskvinstokkene, som er mellom 70 og 90 år gamle, med lav avkastning og dyrket i skråninger, dyrkes bærekraftig. Disse forholdene forlenger modningen og muliggjør produksjon av en rosévin med stor kompleksitet og aromatisk intensitet.
Område
Bodegas Muga holder til i det nordlige Spania i distriktet Rioja Alta. Vineriet og kjelleren ligger ved området «Barrio de Estacion» rett utenfor byen Haro. Rioja Alta er anerkjent som den beste delen av Rioja og vinmarkene ligger høyere her enn i de to andre områdene Riova Baja og Rioja Alavesa. Bodegas Muga eier 320 ha vinmark i Rioja Alta og har langtidsleie og kontroll med ytterligere 120 ha, noe som sikrer dem jevn tilgang på godt druemateriale. Området er først og fremst kjent for rødvin men det produseres i økende grad også rosévin, hvitvin og musserende vin.
Produksjonsmetode
Håndhøstet parsellvis. Etter en kort periode med maserasjon i pressen, hvor mosten forblir i kontakt med skallene, selekteres kun 50 % av den fritt avrente mosten ved hjelp av tyngdekraften; mosto flor. Mosten spontangjærer i små eikefat parsellvis. Når gjæringen er fullført, blir vinen liggende med sin fine bunnfall i minst 4 måneder med omrøring to ganger i uken for å beskytte vinen på en naturlig måte, bevare aromaene og gi fyldigere munnfølelse. Den endelige blenden blir bestemt etter smaking av de ulike parsellene.