Om produsenten
Bodegas Muga ble i 1932 grunnlagt av Isaac Muga. Han startet med en liten bakgårdsbutikk der produksjon og salg skjedde i samme lokale, og bygde det som har blitt et av Riojas mest anerkjente vinhus.
I dag er det barnebarna Emanuel, Juan og Jorge som driver Bodegas Muga. Gjennom kontinuerlig arbeid med å lage viner av høy kvalitet har familien satt en ny standard for Crianza, Reserva og Gran Reserva. Blant annet lagrer de vinene sine lenger enn de fleste.
De har 3 dedikerte bøkkere som lager alt som brukes av fat til vinmakingen inkludert store eikeliggere til gjæring av vinene. Vinhuset er tradisjonelt, men ikke fremmed for å ta i bruk ny teknologi. De sverger likevel til gamle prinsipper som de har gode erfaringer med. Blant annet blir all vin klaret med eggehvite. I vinmarken jobber de økologisk uten kunstgjødsel og plantevernmidler. Druerester fra produksjonen blir til kompost og brukes som næring til vinplantene.
Karakteristikk
Vinen har en klar og lys gul farge med grønne reflekser. Den har aromatisk duft av sitrus og gule epler med hint av krydder. I munnen er den smakfull og konsentrert med fremtredende friskhet og frukt og med godt integrerte eikearomaer. God friskhet, fylde og lang ettersmak. Prøv den sammen med smakfulle retter av grillet eller stekt fisk, kalde kjøttretter og salater.
Jordmonn
Jordsmonnet består av leirholdig jord med innslag av kalk og sand. Jorden blir varmet opp av solen om dagen og holder godt på varmen slik at druene kjøles gradvis ned utover kvelden. Vinmarkene ligger høyt på 550 til 600 m.o.h., noe som gjør at det kan være store temperaturforskjeller mellom natt og dag som sikrer svært flott modning.
Område
Bodegas Muga holder til i det nordlige Spania i distriktet Rioja Alta. Vineriet og kjelleren ligger ved området «Barrio de Estacion» rett utenfor byen Haro. Rioja Alta er anerkjent som den beste delen av Rioja og vinmarkene ligger høyere her enn i de to andre områdene Riova Baja og Rioja Alavesa. Bodegas Muga eier 220 ha vinmark i Rioja Alta og har langtidsleie og kontroll med ytterligere 120 ha, noe som sikrer dem jevn tilgang på godt druemateriale. Området er først og fremst kjent for rødvin men det produseres i økende grad også rosévin, hvitvin og musserende vin.
Produksjonsmetode
Viura fra 50 år gamle stokker. Håndhøstet, presset med 8 timers skallokontakt. Spontanfermentering i franske fat og foudre. Etter endt gjæring modner vinen på lees med omrøring i 4 mnd før tapping.
Druetyper
Garnacha Blanca 4%
, Malvasia 6%
, Viura 90%