Om produsenten
Bodegas Muga ble i 1932 grunnlagt av Isaac Muga. Han startet med en liten bakgårdsbutikk der produksjon og salg skjedde i samme lokale, og bygde det som har blitt et av Riojas mest anerkjente vinhus.
I dag er det barnebarna Emanuel, Juan og Jorge som driver Bodegas Muga. Gjennom kontinuerlig arbeid med å lage viner av høy kvalitet har familien satt en ny standard for Crianza, Reserva og Gran Reserva. Blant annet lagrer de vinene sine lenger enn de fleste.
De har 3 dedikerte bøkkere som lager alt som brukes av fat til vinmakingen inkludert store eikeliggere til gjæring av vinene. Vinhuset er tradisjonelt, men ikke fremmed for å ta i bruk ny teknologi. De sverger likevel til gamle prinsipper som de har gode erfaringer med. Blant annet blir all vin klaret med eggehvite. I vinmarken jobber de økologisk uten kunstgjødsel og plantevernmidler. Druerester fra produksjonen blir til kompost og brukes som næring til vinplantene.
Karakteristikk
Toppvinen fra Muga laget kun i de beste år (forrige årgang var 2016), der første årgang var 2000. Fra 60-70 år gamle stokker. Rik, fyldig og flott vin med flott syre og topp konsentrasjon. Vinsmaker av røde og mørke bær, krydder og vanilje med flott tekstur og lang avslutning. Særdeles flott og fruktig utgave som kan lagres i minst 20 -25 år etter årgangsbetegnelse. Drikk til det meste av kjøttretter. Kun 5800 flasker produsert.
Jordmonn
Jordsmonnet består av leirholdig jord med innslag av kalk og sand for Emoranillo og Graciano (fra Labastida, Briñas og Villalba) på sedimentær jord. Vinmarkene ligger høyt på 550 til 600 m.o.h., noe som gjør at det kan være store temperaturforskjeller mellom natt og dag. Stokkene er min. 60 år gamle.
Område
Bodegas Muga holder til i det nordlige Spania i distriktet Rioja Alta. Vineriet og kjelleren ligger ved området «Barrio de Estacion» rett utenfor byen Haro. Rioja Alta er anerkjent som den beste delen av Rioja og vinmarkene ligger høyere her enn i de to andre områdene Riova Baja og Rioja Alavesa. Bodegas Muga eier 220 ha vinmark i Rioja Alta og har langtidsleie og kontroll med ytterligere 120 ha, noe som sikrer dem jevn tilgang på godt druemateriale. Området er først og fremst kjent for rødvin men det produseres i økende grad også rosévin, hvitvin og musserende vin.
Produksjonsmetode
Håndhøstede druer avstilkes, spontangjæres i små og mellomstore fat uten noe temperaturkontroll. Modning i nye franske fat i 18 mnd før lett klaring med eggehvite og tapping.
Druetyper
Graciano (Bovale) 30%
, Tempranillo (Tinto del Pais) 70%