Om produsenten
Med nye eiere og ny kjellermester er champagnehuset Leclerc Briant ansett som en av de mest spennende produsentene i en av verdens viktigste vinregioner.
Stilen på husets Champagner er særdeles delikat med høy konsentrasjon, flott fruktighet og tydelig mineralsk stil. Vinene er særdeles komplekse og matvennlige. Nye Leclerc Briant har videreført en årelang tradisjon startet av familien med økologisk og bidynamisk tilnærming og kvalitet i alle ledd fra vinmark til kjellerarbeid.
Frederic Zemeitt driver huset og med på laget er den dynamiske kjellermesteren og vinmakeren Herve Jestin, som regnes som den fremste innenfor biodynamisk dyrkning og vinmaking i Champagne.
I dag har huset ca 10 hektar med topp klassifiserte vinmarker. I tillegg kjøper de ved behov økologiske eller biodynamiske druer som vinifiseres i deres nylig oppussede og flotte kjeller i champagnehovedstaden Epernay.
En stor del av Leclerc Briants baseviner gjæres i brukte fat og setter er delikat og fyldig preg på vinen uten at dette tar overhånd, men heller fremhever de flotte druene. Alle Champagnene modner minimum 30 måneder på lees og de har lav dosage for å fremheve det naturlige aromaspekteret.
Karakteristikk
Dyp briljant gul farge med små fine bobler. Intens floral duft med markante kalkmineraler, videre duft av fersk kvernet smør, mandel, roseblader, lakris og sitrus. Svært kompleks og flott i munnen med stor dybde og konsentrasjon Avize sine eleganse og Cramants markante men elegante syrestruktur. Flott fruktighet mot sitrus og fine sekundæraromaer av fatfermentering og bunnfallskontakt. Særdeles lang og balansert.
Jordmonn
En 0,5 hektar stor plott med 40 år gamle stokker i den nordlige delen av Cramant og en 0,3 hektar plott i Avize. Begge sørøstvendte vinmarker i skråning med et svært kalkholdig jordsmonn.
Område
Cramant er en av Cotes de Blancs beste Grand Cruer og består av 350 hektar vinmark. Vinene fra Cramant preges ofte av eleganse og dybde med uttalt kremet følelse. Avize har en utrolig flott finesse med tydelige kalkmineraler.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, presset og spontanfermentert i fat hvor vinen gjennomgår malolaktisk gjæring og ligger på lees i ca 9 mnd frem til flasketapping i juli 2014. Vinen gjennomgår så andregangsgjæring og bunnfallsmodning i flaske i 5,5 år inntil degorgering som skjer uten dosage eller tilsetninger av sulfitt.
Druetyper
Chardonnay 100%