Om produsenten
Med nye eiere og ny kjellermester er champagnehuset Leclerc Briant ansett som en av de mest spennende produsentene i en av verdens viktigste vinregioner.
Stilen på husets Champagner er særdeles delikat med høy konsentrasjon, flott fruktighet og tydelig mineralsk stil. Vinene er særdeles komplekse og matvennlige. Leclerc Briant har videreført en årelang tradisjon startet av familien med økologisk og bidynamisk tilnærming og kvalitet i alle ledd fra vinmark til kjellerarbeid.
Frederic Zemeitt driver huset og med på laget er den dynamiske kjellermesteren og vinmakeren Herve Jestin, som regnes som den fremste innenfor biodynamisk dyrkning og vinmaking i Champagne. Jestin har vært med helt siden 2008.
I dag har huset ca 14 hektar med topp klassifiserte vinmarker der det meste er klassifisert som Grand Cru (Mailly, Le Mesnil) og Premier Cru (Hautvillers, Cumières, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil, Rilly la Montagne, Villers-Allerand and Trépail). I tillegg kjøper de ved behov økologiske eller biodynamiske druer som vinifiseres i deres nylig oppussede og flotte kjeller i champagnehovedstaden Epernay.
En stor del av Leclerc Briants baseviner gjæres i brukte fat og setter er delikat og fyldig preg på vinen uten at dette tar overhånd, men heller fremhever de flotte druene. Alle Champagnene modner minimum 30 måneder på lees og de har lav dosage for å fremheve det naturlige aromaspekteret.
Karakteristikk
Flott delikat duft av friske røde epler, sitrus, hvite blomster med hint av brioche og fersken. Meget fine behagelige bobler med flott frisk frukt og topp struktur. Fruktig og frisk med svært god lengde og markant mineralitet, likevel særdeles sjarmerende og ikke minst svært matvennlig. Nyt som aperitif, til (rød) fisk og skalldyr, god spekemat og lyse kjøttyper.
Jordmonn
Chardonnay druene kommer fra følgende Cru: Chouilly, Montgueux og Essoyes. Pinot Noir fra Riceys. Klassisk kalkholdig jordsmonn fra meget gode adresser.
Produksjonsmetode
Håndplukket, spontan alkoholgjæring i ståltanker inklusive malolaktisk gjæring, blendet med 7% fatgjæret rødvin fra Riceys. Tappet på flaske i juni år etter aktuell høst (2019) før 2. gangsgjæring i flaske med min. 30 md på bunnfall i flaske. Degorgert med 3,5 g/l dosage.
Druetyper
Chardonnay 93%
, Pinot Noir 7%