Om produsenten
Med nye eiere og ny kjellermester er champagnehuset Leclerc Briant ansett som en av de mest spennende produsentene i en av verdens viktigste vinregioner.
Stilen på husets Champagner er særdeles delikat med høy konsentrasjon, flott fruktighet og tydelig mineralsk stil. Vinene er særdeles komplekse og matvennlige. Leclerc Briant har videreført en årelang tradisjon startet av familien med økologisk og bidynamisk tilnærming og kvalitet i alle ledd fra vinmark til kjellerarbeid.
Frederic Zemeitt driver huset og med på laget er den dynamiske kjellermesteren og vinmakeren Herve Jestin, som regnes som den fremste innenfor biodynamisk dyrkning og vinmaking i Champagne. Jestin har vært med helt siden 2008.
I dag har huset ca 14 hektar med topp klassifiserte vinmarker der det meste er klassifisert som Grand Cru (Mailly, Le Mesnil) og Premier Cru (Hautvillers, Cumières, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil, Rilly la Montagne, Villers-Allerand and Trépail). I tillegg kjøper de ved behov økologiske eller biodynamiske druer som vinifiseres i deres nylig oppussede og flotte kjeller i champagnehovedstaden Epernay.
En stor del av Leclerc Briants baseviner gjæres i brukte fat og setter er delikat og fyldig preg på vinen uten at dette tar overhånd, men heller fremhever de flotte druene. Alle Champagnene modner minimum 30 måneder på lees og de har lav dosage for å fremheve det naturlige aromaspekteret.
Karakteristikk
Briljant strågul, delikate bobler. Frisk dufta av epler, hvite blomster, kalkmineraler og sitrus med innslag av nøtter. I munnen finner du fruktig smak av epler, sitron, lime og hint av sjø. Kompleks kremet munnfølelse. Svært lang og kompleks. Nytes fra nå til 2035.
Jordmonn
Fra parsellen «Les Monts Ferrés», en mark som ligger i landsbyen Voipreux, på den sørligste delen av Côte des Blancs mellom Vertus og Mesnil-sur-Oger. Stokkene ble plantet i 1952. Den jern- og kalkholdige leirjorden gir vinen både kraft og eleganse.
Område
Vertus er en landsby beliggende i Côte des Blancs med 1er cru status. Det er plantet totalt ca 540 hektar hvor Chardonnay er mest beplantet 90.5% Chardonnay, 9% Pinot Noir og 0.4% Pinot Meunier. Les Monts Ferrés ligger i landsbyen Voipreux øst for Vertus med ca 42 hektar, hvorav 99.0% er Chardonnay, 0.7% Pinot Noir, and 0.2% Pinot Meunier.
Produksjonsmetode
Enkeltparsell i Vertus spontan alkogjæring i fat med 9 mnd bunnfallskontakt før tapping på flaske i juli 2019 for å unngå filtrering. Klassisk andregangsgæring i flaske, modnet 45 mnd på bunnfall før degorgering i april 2023.
Druetyper
Chardonnay 100%