Om produsenten
Ragnaie drives av ekteparet Riccardo og Jennifer Campinoti som på relativt kort tid har løftet eiendommen opp på toppsjiktet i Montalcino. Ragnaie driver etter økologiske og delvis biodynamiske prinsipper og er i dag sertifisert økologisk.
Le Ragnaie besitter 28 hektar med eiendom i Montalcino, hvor det dyrkes druer og oliventrær. Vinmarkene er delt opp i tre distinkte parseller i Montalcino som gir Ragnaie mulighet til å produsere tre ulike terroir av Brunello:
1. Le Ragnaie: Vinmarkene er lokalisert i sentralsonen av Montalcino og her nyter vinstokkene av den høyeste plasseringen av noen marker i området( fra 530-60 moh med en sørvestlig eksponering). Selve Ragnaie består av 4 ulike marker.
2. Petroso: Vinmarkene er lokalisert ved Scarnacuoia veien rett nedenfor for landsbyen Montalcino, som er en del av den eldste vinmarkssonen i området. Her ligger markene på 380 moh og er omgitt av eikeskog.
3. Castelnuovo dell'Abate: Vinmarkene er lokalisert i den sørlige delen av Montalcino, plassert i front av Amiata fjellet.
Karakteristikk
Svært flott kjølig og delikat sangiovese med tydelig kirsebær, røde bær, blomster og urter. Saftig, frisk og bærpreget frukt med særdeles god syre struktur og faste men modne tanniner. Lang og kompleks. Topp vin til kalv, bistecca, salami, og kraftigere pastaretter. Kun 14.000 flasker produsert.
Jordmonn
Økologiske dyrkede druer fra Montalcino som ligger over maksimalhøyden for Brunello produksjon fra 580-600 moh. Kommer fra to enkeltmarker Le Ragnaie Fonte (vestvendt) og Le Ragnaie Lago (sørvendt). Klassisk jordsmonn med kalkholig leire og galestro (mergel).
Produksjonsmetode
Håndhøsting. Tradisjonell og spontangjæret vinifikasjon i sement tanker med 14 dager med skallmaserasjon. 12 mnd lagring på 22,5 hl store slavonske eikeliggere og 6 mnd i betongfat. Vinmarkene er sertifisert økologisk.
Druetyper
Sangiovese 100%