Produsent
Le Boncie di Giovanna Morganti
Om produsenten
Du husker første gang du smaker Morgantis magiske viner. Vinen biter seg fast i hukommelsen fordi du blir overrasket og overveldet over frukten, saftigheten elegansen og dybden i disse vinene.
Giovanna Morgantis viner har oppnådd kultstatus og hun forgudes og beundres av mange av sine vinproduserende kolleger som den aller dyktigste.
Fra omkring 4,5 hektar vinmark på utkanten av landsbyen San Felice, i provinsen Castelnuovo Berardenga i den sørlige delen av Chianti Classico sonen, bor og produserer hun og mannen Giorgio kun to viner den fabelaktige og elegante Le Trame (tidl. Chianti Classico) og andrevinen «Cinque», eller bare ”5” om du vil. Vinmarkene ligger på 300-360 meters høyde og er primært plantet som frittstående busker, såkalte albarello, med drutypne sangiovese og lokale toskanske sorter som ciliegiolo, colorino, foglia tondo og mammolo.
Le Boncie lager viner på naturens prinsipper både i vinmark og kjeller og har lenge vært en av de mest markante skikkelsene innenfor denne bevegelsen i Italia. SIden 2011 har Giovanna kun laget viner klassifisert som IGT, da hun ikke lenger ville være del av DOCG konsortsiet som hun mener i alt for stor grad legger vekt på konformitet og standardisering av vinene fra området og på den måten ikke anerkjenner kvaliteten og dedikasjonen de små håndverksprodusentene står for.
Karakteristikk
Fantatsisk intens nese av kirsebær, røde bær, blomster og urter. Svært intens og delikat vin med saftig munnfølelse, topp frukt og en uvanlig flott tanninstruktur. Passer til det meste av italiensk inspirert mat fra pastaretter, gode pizzaer, via spekemat til kalv. Drikker utrolig godt i dag, men vil fint tåle 5-6 år med god utvikling.
Jordmonn
Jordsmonnet består av kalkholdig, steinete jord med kalkholdig leire, såkalt albarese, med store forekomster av galestro. (glimmerskifer).
Produksjonsmetode
Håndplukket, avstilket, presset, spontangjæret, ca 3 uker skallkontakt med forsiktig ekstraksjon, lagring i store botte og 500 liters fat i ca 12 mnd. Ingen klaring eller filtrering foretas og svovelmengden er svært begrenset.
Druetyper
Mammolo 10%
, Sangiovese 80%
, Colorino 10%