Om produsenten
Jean Paul Brun holder til i landsbyen Charnay i den sørlige delen av Beaujolais, rett nord for Lyon. Dette vakre området er kjent for sine gylne stener og som også har gitt navnet til «Les Terres Dorées».
Jean Paul innehar 45 hektar vinmark hvorav det meste ligger rundt vineriet i Charnay samt 20 hektar spredt på cruene Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent, Fleurie og Saint-Amour. Jean Paul lager «old-style» Beaujolais, noe som skiller ham fra de fleste andre i regionen.
Han lager vin på tradisjonelt burgunder vis, med gjæring i åpne kar, relativt lang maserasjon og lang lagring. Her benyttes det ingen industriell gjær eller teknikk - alt for å få frem druenes og jordsmonnets ulike utrykk. Det er ikke uten grunn han kalles enfant terrible i Beaujolais.
Karakteristikk
Klar, rubinrød farge og intens fruktig aroma av kirsebær og bringebær og mineraler. I munnen er den frisk med flotte strukturerte men bløte tanniner og en saftig munnfølelse med bringebær, kirsebær, moreller og pepper med fin underliggende mineralitet. Drikkes best lett avkjølt rundt 15-16 °C til ferske, faste oster, stekt hvit fisk, hvitt kjøtt eller spekemat. Vinen kan nytes ung og fersk, men de beste årgangene lagrer fantastisk godt, gjerne i 5-10 år, kanskje lenger.
Jordmonn
Kalkholdig og steinet jordsmonn rundt Charnay. De to parsellene ligger med syd-vestvendt eksponering 300 m.o.h. som sikrer kjølig lang modning av de gamle stokkene med høy plantetetthet. Markene spesielt kalkholdige og stokkene er over 65-70 år gamle.
Område
Vinmarkene i Beaujolais ligger på varierende høyde fra 150-550 meter over havet og dekker et område på rundt 22.000 hektar. AOC Beaujolais ligger sør i appellasjonen og har et jordsmonn av kalk- og leirjord. Her lages røde, fruktige viner som normalt drikkes unge. Litt lenger nord ligger AOC Beaujolais Villages hvor jordsmonnet er mer granittholdig. På granittjord og skifer i Haut-Beaujolais ligger de ti Cruene, som hver og en har sin særegne karakter. Vinene herfra tåler fint tre til fem års lagring eller mer, avhengig av produsent, produksjonsmetode og årgang.
Produksjonsmetode
Håndhøstete druer sorteres før avstilking og pressing. Spontangjæring i betong med en Burgund inspirert vinifikasjon med over 16 dagers skallkontakt. Videre modning rundt 10-12mnd i store brukte fat og betong før tapping med fornuftig lav bruk av svovel.