Produsent
Innocent Bystander
Om produsenten
Innocent Bystander ble etablert i 2004 av Phil Sexton som et lite og uavhengig kvalitetsorientert vineri, dedikert til å lage smaksdrevne viner fra nøye utvalgte vinmarker i Yarra Valley og omegn.
Vineriet er bygd rundt prinsippene om tyngdekraft og flyt hvilket betyr at man unngår mekanisk pumping og unødig håndtering av både druer og vin. Videre er produksjon spesialtilpasset for små batcher og de jobber etter naturlige prinsipper og med naturlige ingredienser.
Gjennom årene siden etableringen har Steve Flamsteed og teamet hans økt nivåene av kompleksitet og lag i vinene fra Innocent Bystander. De bruker vill gjær og de er svært forsiktige med bruken av fat.
Både i vineriet og i besøkssenteret er de opptatt av åpenhet og transparens. Glassveggen mellom besøkssenteret og vineriet befester denne åpenheten på en god måte. De er en proff gjeng med stor takhøyde og mye lekenhet. Vinhuset ble kjøpt opp av Brown Brothers i 2015.
Karakteristikk
Vinmakeren hos Innocent Bystander lager en vinstil med moden frukt, fast struktur og en frisk og sitruspreget ettersmak. Vinen dufter av ferske sitroner modne granny smith epler og av hvite fersken. I munnen er den fruktig og fersk med god fylde og en lett kremet viskositet. Delikat innslag av krydder fra en miks av nye og gamle fat. Drikk den gjerne alene som den er, eller server den med retter av hvit fisk som torsk, kveite eller hvitting med saus basert på smør eller fløte. Den går også ypperlig med vaktel og kylling og halvfaste oster som Taleggio og moden fast Comte eller Beaufort. Gjengen på Innocent anbefaler varmt å serve den slik de gjerne gjør: Til Egg Benedicte med røkelaks og avocado på en solfylt helge-formiddag. Vinen er drikkeklar men kan oppbevares videre i 3 til 5 år.
Jordmonn
Alpine avsetninger og flintholdig jordsmonn.
Område
Yarra Valley er i Victoria, ca 1 times kjøring nordøst for Melbourne. Dette er en av Australias kjøligste områder, og gir viner med god friskhet samt modne tanniner. Innocent Bystander selekterer frukt fra de forskjellige vinmarkene til hver enkelt vin. Vinmarkene ligger mellom 200m-400m over havet.
Produksjonsmetode
Håndplukket, hele klaser presset, før spontangjæring på både tank og brukte fat. Modnet 9 mnd på bunnfallet, hvorav halvparten i franske fat (10% nye) og tank. Malolaktisk gjæring ble blokkert.
Druetyper
Chardonnay 100%