Om produsenten
Az. Agricola Graci drives av den energiske Alberto Aiello Graci.
Fra sitt hjem og vineri i Passopisciaro i provinsen Castiglione di Sicilia tryller Alberto frem klassiske og svært flotte viner på de lokale druene Carricante og Catarrato for de hvite vinene og Nerello Mascalese for rose og røde viner.
I dag består eiendommen av tre vinmarker hvor hovedandelen ligger på 600-660 moh i vinmarken Arcuria, som er plantet med 15,5 hektar Nerello Mascalese og 1,5 hektar Caricante og Cataratto. Graci har også en liten 1,5 hektar parsell på upodede stokker på over 1000-1100 meter som heter Contrada Barbabecchi. Fra 2014 vil han lage vin fra marken Contrada Feudo di Mezzi på 600 moh.
Graci er visepresident for konsorsioet på Etna og er en aktiv bidragsyter for at Etna skal gå tilbake til sine røtter som en av Italias fremste vinområder.
Karakteristikk
Middels dyp blårød. Transparent og elegant aroma preget av blomster, kirsebær, jordbær bringebær og anis, hint av engsyre og mineraler. Svært intens og flott vin med stor dypde og markante men finkornede tanniner. Prøv til vilt, okse og grillmat. Drikker godt i dag men vil lagre i mange år.
Jordmonn
Fra vinmarkene Contrada Arcuria og Feudo di Mezzo, Passopisciaro på nordsiden av Etna, ca 600-700 moh, delvis albarello, vulkansk med mye sand jern og nitrogen.
Område
Etna fikk DOC status i 1968 og vinmarksområdene strekker seg fra nord på Etna til sør vest. Derfor er det store forskjeller både med tanke på høydemeter, klima og jordsmonn. Druene som dyrkes er Nerello Mascalese, Nerello Cappucio for de røde og Carricante, Cataratto og en liten andel Minella for de grønne.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer avstilkes, spontangjæring i store tini over 10 dager, deretter pressing før vinen modner ca 18 mnd i betongtanker og store eiketine. Tappes uten filtrering før de vinen får min. 2 mnd flaskemodning.
Druetyper
Nerello Mascalese 100%