Om produsenten
Gabrielskloof ble stiftet utenfor Bot Rivier i 2001 av sør-afrikaneren Bernhard Heyns. I dag driftes eiendommen av datteren til Bernhard og mannen Peter-Allan Finlayson, som er ansvarlig for vinene. Peter-Allan er også personen bak svært anerkjente Crystallum Wines. Vinene hos Gabrielskloof har hatt et stort kvalitetsløft siden 2016 da Peter-Allan overtok, og bruk av eikefat nye og unødvendige tilsetningsstoffer har blitt fjernet.
Gabrielskloof er i dag blant annet medlem av WWF sitt jordbruksprogram hvor de forplikter seg til biologisk mangfoldig jordbrukspraksis, bevarer naturområdene sine og forbedrer vann- & energieffektiviteten kontinuerlig. Vineriet er også sertifisert sosialt etisk ansvarlig.
Gabriëlskloof ligger Botrivier-dalen mellom to fjellkjeder; Houwhoek-området i nord og Babylonstoren-området i sør. Gården ligger 15 km fra Atlanterhavet i luftlinje, og markene drar nytte av den konstante avkjølende maritime brisen. Totalt er det beplantet 12 druesorter på eiendommen på en rekke jordsmonn. Fra de høyest liggende og mest vindfulle blokkene rundt selve vingården dyrkes Sauvignon Blanc til de steinete, lavest girende vinstokkene i den nordvendte skråningen som gir vår Syrah på skifer og sandstein.
Karakteristikk
En floral og intenst kompleks vin med en flott kjerne av mørke og røde frukter og hvitt pepper som peker mot det nordlige Rhone. Fine tanniner og frisk syre gir struktur til en klokkeren og generøs frukt. Vinn har snev av aromatisk krydder og urter. Eterisk og forlokkende vin med stor nytelsesfaktor. Superb som matvin.
Jordmonn
Fra skifer- og sandholdig jordsmonn. Botrivier har middelhavsklima, noe som betyr lang vekstsesong med moderate til varme temperaturer. 2022-høsten hadde godt av godt vinterregnet som satte tonen for en kjølig, jevn vekstsesong. En varm januar resulterte i flott modenhet med god konsentrasjon og flott syre.
Område
Bot River er en liten W.O. i Walker Bay-distriktet i Sør-Afrikas Western Cape, omtrent 50 kilometer fra Stellenbosch og 90 kilometer fra Cape Town.
Området, strekker seg fra Houw Hoek-passet i nord til Bot River Lagoon i sør, ogproduserer hvite viner av høy kvalitet – hovedsakelig Chenin Blanc og Sauvignon Blanc ofte fra små, uavhengig vingårder, noen fra langt tilbake i tid. De hvite er supplert med røde viner laget av Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Shiraz.
Området har relativt kjølig klima, med bris fra den nærliggende Walker Bay og Bot River Lagoon. Bot River ligger i utkanten av den UNESCO-registrerte Kogelberg-biosfæren, et av de mest biologiske mangfoldsområdene i verden. Det typiske landskapet i Bot-elven, er tett med fynbos-krattland, (minner om garrigue-krattlandet Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike). Urteaktige toner i Bot River-viner har ofte blitt tilskrevet fynbos i regionen, mens mineraliteten er gitt av jordprofilen til Table Mountain-sandstein og Bokkeveld-skifer.
Produksjonsmetode
All frukt ble håndplukket, avstilket fø spontangjæring av hele bær over ca ti dager (karbonmaserasjon), presset og tatt av bunnfallet og deretter lagret i brukte fat i 12 måneder.