Om produsenten
Gabrielskloof ble stiftet utenfor Bot Rivier i 2001 av sør-afrikaneren Bernhard Heyns. I dag driftes eiendommen av datteren til Bernhard og mannen Peter-Allan Finlayson, som er ansvarlig for vinene. Peter-Allan er også personen bak svært anerkjente Crystallum Wines. Vinene hos Gabrielskloof har hatt et stort kvalitetsløft siden 2016 da Peter-Allan overtok, og bruk av eikefat nye og unødvendige tilsetningsstoffer har blitt fjernet.
Gabrielskloof er i dag blant annet medlem av WWF sitt jordbruksprogram hvor de forplikter seg til biologisk mangfoldig jordbrukspraksis, bevarer naturområdene sine og forbedrer vann- & energieffektiviteten kontinuerlig. Vineriet er også sertifisert sosialt etisk ansvarlig.
Gabriëlskloof ligger Botrivier-dalen mellom to fjellkjeder; Houwhoek-området i nord og Babylonstoren-området i sør. Gården ligger 15 km fra Atlanterhavet i luftlinje, og markene drar nytte av den konstante avkjølende maritime brisen. Totalt er det beplantet 12 druesorter på eiendommen på en rekke jordsmonn. Fra de høyest liggende og mest vindfulle blokkene rundt selve vingården dyrkes Sauvignon Blanc til de steinete, lavest girende vinstokkene i den nordvendte skråningen som gir vår Syrah på skifer og sandstein.
Karakteristikk
Flott dyp strågul farge. Duft av hvit pære, eple og en svak floral aroma løfter denne årgangen vekk fra typisk Sauvignon-aromaer, selv om spor av solbærblad og friske erteskudd er igjen. Våt stein og grapefruktskall gir en fokusert og teksturell munnfølelse, avslutningen er lang og saftig med en frisk kardemomme karakter.
Jordmonn
Sauvignon blanc fra hhv Gabrielskloof i Bot River (60%) og resternde fra Skurfberg i Citrusdal fjellene. Botrivier har et middelhavsklima, noe som betyr lengre vekstsesong med moderate til varme temperaturer. 2022-høsten hadde godt av vinterregn, som satte tonen for en kjølig, jevn vekstsesong. En varm januar resulterte i vakker modenhet med god konsentrasjon og flott syre.
Område
Bot River er en liten W.O. i Walker Bay-distriktet i Sør-Afrikas Western Cape, omtrent 50 kilometer fra Stellenbosch og 90 kilometer fra Cape Town.
Området, strekker seg fra Houw Hoek-passet i nord til Bot River Lagoon i sør, ogproduserer hvite viner av høy kvalitet – hovedsakelig Chenin Blanc og Sauvignon Blanc ofte fra små, uavhengig vingårder, noen fra langt tilbake i tid. De hvite er supplert med røde viner laget av Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Shiraz.
Området har relativt kjølig klima, med bris fra den nærliggende Walker Bay og Bot River Lagoon. Bot River ligger i utkanten av den UNESCO-registrerte Kogelberg-biosfæren, et av de mest biologiske mangfoldsområdene i verden. Det typiske landskapet i Bot-elven, er tett med fynbos-krattland, (minner om garrigue-krattlandet Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike). Urteaktige toner i Bot River-viner har ofte blitt tilskrevet fynbos i regionen, mens mineraliteten er gitt av jordprofilen til Table Mountain-sandstein og Bokkeveld-skifer.
Produksjonsmetode
Hele klaser presset og 100% spontangjæret i leireamforer. Modnet i ti måneder på grovt bunnfall uten tilsetninger, med minimal SO2-tilsetning rett før tapping. Amforaene er lokalt laget og utviklet over ti år med prøving og feiling. De varierer i størrelser - mellom 500L og 860L - de er porøse, ubehandlet inni, noe som gir den perfekte mengden mikro-oksidasjon under modning.
Druetyper
Sauvignon Blanc 100%