Om produsenten
Gabrielskloof, som sholder til i Bot Rivier, ble stiftet i 2001 av Bernhard Heyns. I dag drives eiendommen av datteren Nicolene og mannen Peter-Allan Finlayson. Peter-Allan står også bak anerkjente Crystallum Wines. Vinene hos Gabrielskloof har fått et stort kvalitetsløft etter at Peter-Allan overtok som vinmaker i 2016. Det er slutt på bruk av nye eikefat og unødvendige tilsetninger.
Gabrielskloof ligger mellom to fjellkjeder; Houwhoek-området i nord og Babylonstoren-området i sør. Gården ligger 15 km i luftlinje
fra Atlanterhavet, og markene drar nytte av konstant, avkjølende maritim bris. Det er plantet 12 druesorter på eiendommen fordelt på ulike jordsmonn. På de høyestliggende, og mest vindfulle blokkene rundt selve vingården, dyrkes Sauvignon Blanc. I de mer steinete, lavtliggende vinmarkene i en nordvendt skråning, er det dyrket Syrah på Bokkveld skifer og Tablemountain sandstein. Dette er 400 millioner år gammel sjøbunn.
Vinhuset er medlem av jordbruksprogrammet til WWF, hvor de forplikter seg til biologisk mangfoldig jordbrukspraksis, bevaring av naturområder og kontinuerlig forbedring av vann- og energieffektivitet. Vineriet er sertifisert sosialt, etisk ansvarlig.
Karakteristikk
Flott dyp strågul farge. Duft av hvit pære, eple og en svak floral aroma løfter vinen vekk fra typisk Sauvignon-aromaer, hint av solbærblad og friske erteskudd er igjen. Våt stein og grapefrukt med fokusert og teksturell munnfølelse, avslutningen er lang og saftig med en frisk kardemomme karakter.
Jordmonn
Sauvignon Blanc fra hhv Gabrielskloof 60% i Bot River, resterende fra Skurfberg i Citrusdal-fjellene. Botrivier har et middelhavsklima med lang vekstsesong og moderate til varme temperaturer. 2023-høsten hadde tidlig modning men god konsentrasjon og flott syre.
Område
Bot River er en liten W.O. i Walker Bay-distriktet i Sør-Afrikas Western Cape, omtrent 50 kilometer fra Stellenbosch og 90 kilometer fra Cape Town. Området har relativt kjølig klima, med bris fra Walker Bay og Bot River Lagoon. Bot River ligger i utkanten av den UNESCO-registrerte Kogelberg-biosfæren, og har enormt biologiske mangfold. Det typiske landskapet her er tett med fynbos-krattland, (minner om garrigue-krattlandet i Languedoc-Roussillon). Urteaktige toner i Bot River-viner har ofte blitt tilskrevet fynbos, mens mineraliteten kommer fra Table Mountain-sandstein og Bokkeveld-skifer.
Produksjonsmetode
Druer fra hhv Gabrielskloof 66% i Bot River, resterende fra to marker i Olifantsrivier. Hele klaser presset og 100% spontangjæret i leireamforer. Modnet i syv måneder på grovt bunnfall uten tilsetninger, med minimal SO2-tilsetning rett før tapping. Amforaene er lokalt laget og utviklet over ti år med prøving og feiling. De varierer i størrelser - mellom 500L og 860L - de er porøse, ubehandlet inni, noe som gir den perfekte mengden oksidasjon under modning.
Druetyper
Sauvignon Blanc 100%