Om produsenten
Domaine Fouassier er i dag 1 av 10 vinprodusenter med tilholdssted i selve landsbyen Sancerre og den eneste produsenten som er sertifisert biodynamisk.
Historisk sett var Domaine Fouassier en liten ‘revolusjonær’ i Loire og var blant annet den første produsenten til å anvende kobber og svovel i området for å bekjempe odium og meldugg. De var også først ute med å fokusere på terroirdrevne viner og å tappe hver vinmark/jordsmonn separat.
I Sancerre driver man i litt forskjellige skoleretninger, der noen bruker svært modne druer for å vise voldsom aroma og noen lager elegente, transperange viner med vekt på jordsmonnet druene vokser i.
I 1923 deltok Gustave Fouassier i en smaking i Paris, og vinene fikk så mye oppmerksomhet at viner fra Sancerre ble for første gang kjent langt utenfor landets grenser. Familien har hele tiden investert i nye vinmarker fremfor å kjøpe inn druer og i dag drives den 57 Hektar store eiendommen av Benoit og fetteren Paul Fouassier.
Karakteristikk
Denne Sancerre vinen er mindre aromatisk og mer terroir-drevet med en avdempet og kompleks nese. Det kalkholdige jordsmonnet kommer klart frem i vinen, og Les Grands Champs har aromaer av hylleblomst, sitrus og grønne urter. Vinen er slank og delikat i munnen med flott frukt, kremet fylde og mineralsk avslutning. Den passer perfekt til retter av rød fisk, det meste av skalldyr, hvit fisk med smørbaserte sauser, asparges, salater og geitoster.
Jordmonn
Enkeltvinmark på Sancerre platået med parseller på totalt 6,3 hektar med kalkholdig jordsmonn Buzançais på Kimméridge. Vinstokkene er 30-45 år gamle. Avkastning på 45 hl/ha
Område
Sancerre ligger i den østlige delen av Loiredalen, sørøst av Orléans. Nesten hele appellasjonen ligger på vestre bredd av elven, ovenfor byen Pouilly-Fumé. Området forbindes først og fremst med Sauvignon Blanc, selv om Pinot Noir dekker 20% av områdets produksjon. Sancerre Blanc fikk AOC status i1936, mens de røde vinene fikk sin i 1959. Området ligger i den samme geologiske kalksteinformasjonen som Champagne og Chablis med variasjon over kalkstein, kalk, leire, grus og flint.
Produksjonsmetode
Håndhøstet fra gamle stokker, avstilket før pneumatisk pressing. Mosten gjæres spontant i ståltanker før modning på bunnfallet i minimum 8 mnd før tapping.
Druetyper
Sauvignon Blanc 100%