Om produsenten
Domaine Fouassier er i dag 1 av 10 vinprodusenter med tilholdssted i selve landsbyen Sancerre og den eneste produsenten som er sertifisert biodynamisk.
Historisk sett var Domaine Fouassier en liten ‘revolusjonær’ i Loire og var blant annet den første produsenten til å anvende kobber og svovel i området for å bekjempe odium og meldugg. De var også først ute med å fokusere på terroirdrevne viner og å tappe hver vinmark/jordsmonn separat.
I Sancerre driver man i litt forskjellige skoleretninger, der noen bruker svært modne druer for å vise voldsom aroma og noen lager elegente, transperange viner med vekt på jordsmonnet druene vokser i.
I 1923 deltok Gustave Fouassier i en smaking i Paris, og vinene fikk så mye oppmerksomhet at viner fra Sancerre ble for første gang kjent langt utenfor landets grenser. Familien har hele tiden investert i nye vinmarker fremfor å kjøpe inn druer og i dag drives den 57 Hektar store eiendommen av Benoit og fetteren Paul Fouassier.
Karakteristikk
Mange Sancerre viner spiller på det aromatiske, Fouassier vinene er mer terroir-drevet med en avdempet nese. Det kalkholdige jordsmonnet kommer klart frem i vinen, og den har aromaer av hvite blomster, sitrus og med hint av hvit fersken. Vinen er middelsfyldig med flott frukt og tydelig mineralsk preg. Den passer perfekt til retter av rød fisk, det meste av skalldyr, hvit fisk med smørbaserte sauser, asparges, salater og geitoster.
Jordmonn
Enkeltvinmark med sørvendte parseller i skråninger på kalkholdig jordsmonn bestående av Buzançais og Kimmeridge kalkstein. Vinstokkene er 30-50 år gamle. Naturlig lav avkastning på 40 hl/ha.
Område
Sancerre ligger i den østlige delen av Loiredalen, sørøst av Orléans. Nesten hele appellasjonen ligger på vestre bredd av elven, ovenfor byen Pouilly-Fumé. Området forbindes først og fremst med Sauvignon Blanc, selv om Pinot Noir dekker 20% av områdets produksjon. Sancerre Blanc fikk AOC status i1936, mens de røde vinene fikk sin i 1959. Området ligger i den samme geologiske kalksteinformasjonen som Champagne og Chablis med variasjon over kalkstein, kalk, leire, grus og flint.
Produksjonsmetode
Håndplukket, presset og spontangjæret i tank, lang modning på bunnfallet.
Druetyper
Sauvignon Blanc 100%