Produsent
Fonterenza Soc. Agr.
Om produsenten
Fonterenza er vineriet som drives av tvillingsøstrene Margherita og Francesca Padovani.
Allerede med sin debutårgang av Brunello di Montalcino 2004 kom de to på stjernehimmelen i Montalcinokretser. Siden den gang har de hvert år befestet sin posisjon ved å lage fruktige men mineralske, rike men elegante og konsentrerte men samtidig lette viner av høy klasse.
Francesca og Margherita Padovanis første møte med Fonterenza var under innhøstingen i 1976 og for tvillingsøsterne var det naturlig å overta gården og vinmarksarealet.
De plantet sine første 3 hektar vinmarker i Montalcino i 1999, siden den gang har de utvidet til 4,5 hektar i Montalcino og i tillegg utvidet med noen hektar sørøstover mot Mont Amiata og vestover mot kysten. Siden starten har de jobbet etter økologiske og biodynamiske prinsipper både i vinmark og kjeller.
Karakteristikk
Kompleks og intens duft av røde bær, fiol, kirsebær, gammelt treverk, mineraler og noe krydder. I munnen er den frisk og fruktig med modne tanniner, rik og utviklet fruktighet av kirsebær, ferske moreller med innslag av gammelt treverk, mineraler og steinsopp. Sitter særdeles lenge. Prøv den til en klassisk bistecca fiorentina, filet eller marinerte og grillede stykker av lam eller til vilt om den har fått noe alder. Kan fint ligge i 5-20 år i kjelleren for videre modning om en modnere stil ønskes. ca 5000 flasker produsert.
Jordmonn
Fra enkeltvinmarken Vigna del Bosco ved Poggio San Polo. Marken ble plantet i 1999 er 1,6 ha og har eksepsjonell god plassering og er beskyttet av skog på tre kanter. Jordsmonnet består av galestro, medium grov grus, leire og mye kalk, og heller hovedsakelig mot sør og sørvest. 2017 er en strålende årgang.
Område
Fonterenzas Montalcico marker ligger alle rundt Poggio San Polo området i den sør-østlige delen på vei fra Montalcino forbi Il Greppo mot Castelnuovo dell’Abate. Markene ligger på 420-450 moh. Jordsmonnet varierer mellom leire, skifer, kvarts og kalk
Produksjonsmetode
Håndhøstet, avstilket, spontangjæret i koniske slavonske tine på 17,5 hl og 37 hl i ca 3-4 ukeruker. Modning ca 40-60 mnd i botte på 20 hl og 50 hl. Videre modning på flaske i 12 mnd. Tappet ufiltrert.
Druetyper
Sangiovese 100%