Produsent
Bodegas y Vinedos Zuazo Gaston
Om produsenten
Bodegas y Viñedos Zuazo Gaston ligger i den lille landsbyen Oyón (Alava) og er en familieeiendom administrert av Zuazo Gaston hvor håndverk møter toppmoderne fasiliteter. Med over 100 hektar vinmarker i Rioja Alavesa lager de gode og rimelige klassiske Rioja viner. I dag dyrkes for det meste Tempranillo, men også Graciano, Mazuelo og Viura.
Familien Zuazo Gaston har historie som vindyrkere tilbake til 1850-tallet der det første vineriet ble bygd i 1908 med to vinpresser laget av stein. Familien etablerte deretter et kooperativ før Prudencio Zuazo Gastón tok over i 1989 for så å utvide vinmarksarelet og etablere Bodegas y Viñedos Zuazo Gaston i 2001.
Karakteristikk
Dyp rød farge. Flott duft av røde og mørke bær, krydder og pent integrert fatkrydder. Fruktig og frisk i munnen med konsentrert preg av røde og mørke bær, krydder og balansert og integrert fatpreg. Lang fruktig avslutning. Prøv til retter av lam, okse og svin, gjerne grillet. Topp til kraftige gryter og supper, gjerne sammen med sopp og urter. Drikker godt i dag men kan fint modne i opptil 7-8 år etter årgang.
Jordmonn
Fra 50 år gamle vinmarker rundt Oyon (Oion på baskisk) som ligger nord for Logrono i Alavesa. Vinmarkene ligger på 400-700 moh er ca 50 år gamle og vokser på kalkhodig leire.
Område
I den nordøstlige bredden av Ebro-elven, som strekker seg over litt mer enn 300 km2 sør for Alava, ligger Rioja Alavesa som består av bare 13.00 hektar med vinmark fordelt på over 14.500 vinmarker (1/5 av totalen i Rioja). Mange vinmarker ligger ofte på høyereliggende terrasser eller små plotter og er spesielt påvirket av det atlantiske klimaet samt av Sierra de Cantabria, som beskytter dem mot kulden og fuktigheten i Kantabriske havet. 95 % av jordsmonnet i området består av leire-kalkstein som resulterer i fruktige, elegante og mineralske viner. De fleste vinmarkene er plantet på ligger på 400-700 moh men kan strekke seg opp mot 1000 høydemeter. Tempranillo er den naturlig dominerende druesorten men det er stadig høyere fokus på grønne druer.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, avstilket og presset, gjæret i ståltank, modnet min. 12 md i nye og brukte franske og amerikanske eikefat på 225 l. , minimum 6 md modning i flaske
Druetyper
Tempranillo (Tinto del Pais) 100%