Produsent
Domaine Tariquet
Om produsenten
Domaine Tariquet ble grunnlagt av Pierre og Helene Grassa i 1912 og drives i dag av femte generasjon ved brødrene Armin og Remy Grassa. Brødrene representerer en ung generasjon franske vinbønder som er opptatt av naturen, miljøet og bærekraftig drift. Målet er å lage viner som viser den rene, friske frukten regionen og dens druer er kjent for. Tariquet er først og fremst kjent for sine ferske, fruktige og friske hvitviner, men vingården bygget sitt gode navn og rykte gjennom produksjon av Armagnac av høy kvalitet. At Tariquet er et "domaine" betyr at all vin og brennevin er laget av druer de dyrker selv, og at produksjon, tapping og modning skjer på eiendommen. Det store engasjementet for miljø og sosiale forhold gjenspeiles i sertifiseringer som HVE (Haut Valeur Environnementale = høy miljøverdi), CSR /RSE (samfunnsansvars) og OCACIA /ISO sertifisering (landbrukssektor).
Karakteristikk
En frisk og fruktig vin med aromaer av sitrus, fersken grønne epler og ferske urter. Flott frisk munnfølelse med med behagelig fruktighet og flott syrestruktur. Drikkes ung og fersk. Deilig og forfriskende som aperitiff, til skalldyr og fiskeretter gjerne med grillede grønnsaker eller salater. På grunn av vinens fruktighet og fylde kan den også brukes til lyst kjøtt som kylling eller kalkun.
Jordmonn
I hovedsak kalkholdig leire med grus.Alle vinmarkene har bærekraftig jordbruk med egenprodusert kompost og gress mellom vinrankene.
Område
Domaine Tariquet holder til i den Sørvestlige delen av Frankrike ved byen Eauze i Gascogne. Vinmarkene dyrkes etter Lutte Raisonnée prinsippet. Det betyr at de i praksis jobber økologisk. Gress mellom vinrankene bidrar til et godt mikroklima samtidig som det biologiske mangfoldet ivaretas. Her brukes kun økologisk kompost. Når de står i fare for å miste avlingen bruker de i nødsfall biologiske nedbrytbare sprøytemidler, utover dette sprøytes det ikke.
Produksjonsmetode
Druene plukkes med innhøstningsmaskiner og blir umiddelbart nedkjølt for å hindre oksidasjon. Druene presses forsiktig i en pneumatisk temperaturregulert presse. Pied de Cuve (en liten spontangjæring av samme druemateriale) tilsettes tanken for å starte gjæringen. Opphold på det fine bunnfallet på lav temperatur for å beholde friskheten og som gir flott karakter og dybde uten at det går utover den nære drue-opplevelsen. Vinen modnes på ståltank og en liten andel fat før tapping.
Druetyper
Chardonnay 25%
, Chenin Blanc 75%