Produsent
Ch. des Rontets
Om produsenten
Chateau des Rontets er noe av det flotteste som lages i Pouilly-Fuisse. Huset har vært i familiens eie siden slutten av 1800-tallet og er i dag drevet av ekteparet Claire Gazeau og Fabio Montrasi (helt riktig han er italiener).
Ekteparet driver økologisk og eier i dag 6,6 hektar vinmark der de tryller frem tre elegante viner fra Pouilly-Fuisse og en Saint Amour. Stilen er delikat, særdeles konsentrert og likevel lettbent og elegant. Vinmarkene er særdeles flotte og de eldste vinmarkene er opp mot 110 år gamle. All vin spontangjærer i brukte fat og sement og det tilsettes ingenting bortsett fra fornuftige mengder med svovel.
Karakteristikk
Utrolig flott og kompleks nese av sitron, lime, mineraler fat og delikate steinfrukt. Særdeles konsentrert men likevel delikat vin som har sitrus- og steinfruktighet, balansert mot en veldig flott syrestruktur, mange detaljer og lang fokusert ettersmak. Klassisk vin til det meste fra havet men som også står seg godt til lyst kjøtt. Vil utvikle seg særdeles flott og i de beste årgangene tåler de lett 10-15 år.
Jordmonn
Les Birbettes er en 1 hektar stor vinmark bestående av fire parseller, der to er plantet på 1920-tallet, de to andre rett etter andre verdenskrig. Jordsmonnet består av kakholdig leire og kalkstein med mergel. Selve vinmarken ligger på 370 moh og av den grunn fikk den ikke 1er Cru status (Regelverk fra 1945 beregnet på den sentrale delen av burgund....).
Område
Pouilly-Fuissé ligger i den sørlige delen av Maconnais og består av 4 kommuner Chaintre, Fuisse, Solutre-Pouilly og Vergisson. Jordsmonnet består hovedsakelig kalkholdig stein og leire. Den eneste tillatte druen er Chardonnay. Appellasjonen har nylig fått tildelt premier cru status for 22 vinmarke gyldig fra 2020 årgangen, åpenbart etterlengtet og fortjent. Som alltid vil produsenten og dens vinmarker være avgjørende for kvaliteten, som kan hevde seg i Burgund hierarkiet.
Produksjonsmetode
Håndhøstet fra 65-90 år gml. stokker på kalkholdig jord, spontangjæret i -1-6 år gamle fat der den ligger på bunnfall før blending og omstikking, og videre modning i ca 10 mnd md. på brukte 400 og 228 l. fat.
Druetyper
Chardonnay 100%