Om produsenten
Barbacan er Angelo Sega og hans sønner Luca og Matteo. De dyrker og høster Nebbiolo, eller Chiavennesca som de lokale kaller den her, fra deres 6 hektar vinmarker i San Giacomo di Teglio i Valtellina, på grensen til Sveits i de italienske alpene.
Alt arbeid utføre manuelt uten bruk av moderne hjelpemidler i vinmarkene. I kjelleren benyttes kun stedegen gjær, tålmodighet og noe ståltanker i tillegg til middels store brukte fat. De dyrker i all hovedsak Chiavennesca. Deres dedikasjon for arbeidet er utrolig da dette er håndverksviner på ypperste nivå.
Karakteristikk
Her viser Chiavennescaen (Nebbiolo) seg fra sin mest delikate side, selv om den er raffinert med 5 % Rossola og Chiavennaschino. Vinen lukter rose, en typisk mineralnote her, som kan sammenlignes med den fascinerende duften av jord etter et sommerregn (Petrichor). Lokalbefolkningen i Valtellina sier at denne mineralsmaken kommer fra selve vinstokkene. Fioler, mørke plommer, solbær, krydder og steinete tanniner. Elegant og kompleks, konsentrert uten å være tung.
Jordmonn
Marken ble plantet allerede i 1920 av Lucas og Matteos besteforeldre og de slipper denne vinen kun i enkelte år, når kvaliteten på druene er en Riserva verdig. Marken ligger i den ytterste delen av Valgella sub-sonen i Valtellina. Vinmarken ligger på 650 moh i bratte terraserte skråninger med høy andel sand og skifer, rik på gneiss, granitt og quartz.
Område
Området Valtellina ligger nord i Lombardia mot den sveitsiske grensen og strekker seg fra byen Ardenno nær Como i vest til Tirano i øst. I dag er det ca 850 ha vinmarker under appellasjonene DOC Rosso di Valtellina, DOCG Valtellina Superiore, og DOCG Sforzato (Sfursàt) di Valtellina. Superioreområdet dekker fem geografiske sub-soner: Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno og Valgella. Det er per i dag bare 50 produsenter som selv tapper egen vin. Chiavennasca er det lokale navnet på Nebbiolo, og den skal utgjøre minst 90% i vinene. Andre druer er Rossola, Pignola og Brugnola. Vinmarkene som ligger mellom 300-800 moh er ofte terrasserte og kan minne om Mosel med bratte skråninger bestående av en mix av skifer, granitt leire og grus. Klima er spesielt med varm vår, svært varm sommer og store temperaturvariasjoner. Dette gir lang vekstsesong og fantastisk eterisk parfyme.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, spontanfermentert med 60 dager skallkontakt med manuell nedsenket hatt. Fracia Riserva er lagret på store slavonske eikefat i to år.
Druetyper
Rossola Nera 10%
, Chiavennasca (Nebbiolo) 90%