Om produsenten
Barbacan er Angelo Sega og hans sønner Luca og Matteo. De dyrker og høster Nebbiolo, eller Chiavennesca som de lokale kaller den her, fra deres 6 hektar vinmarker i San Giacomo di Teglio i Valtellina, på grensen til Sveits i de italienske alpene.
Alt arbeid utføre manuelt uten bruk av moderne hjelpemidler i vinmarkene. I kjelleren benyttes kun stedegen gjær, tålmodighet og noe ståltanker i tillegg til middels store brukte fat. De dyrker i all hovedsak Chiavennesca. Deres dedikasjon for arbeidet er utrolig da dette er håndverksviner på ypperste nivå.
Karakteristikk
Utrolig flott og kompleks neses av kirsebær blomster og tørket frukt. Intens i munnen med stor og fyldig smak svært flott syre, fine men faste tanniner, godt med fruktsødme, fin tørrhet, lang og fast ettersmak. Prøv til vilt og fast ost.
Jordmonn
Fra vinmarker på 550-600 moh på sandholdig skifer.
Område
Området Valtellina ligger nord i Lombardia mot den sveitsiske grensen og strekker seg fra byen Ardenno nær Como i vest til Tirano i øst. I dag er det ca 850 ha vinmarker under appellasjonene DOC Rosso di Valtellina, DOCG Valtellina Superiore, og DOCG Sforzato (Sfursàt) di Valtellina. Superioreområdet dekker fem geografiske sub-soner: Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno og Valgella. Det er per i dag bare 50 produsenter som selv tapper egen vin. Chiavennasca er det lokale navnet på Nebbiolo, og den skal utgjøre minst 90% i vinene. Andre druer er Rossola, Pignola og Brugnola. Vinmarkene som ligger mellom 300-800 moh er ofte terrasserte og kan minne om Mosel med bratte skråninger bestående av en mix av skifer, granitt leire og grus. Klima er spesielt med varm vår, svært varm sommer og store temperaturvariasjoner. Dette gir lang vekstsesong og fantastisk eterisk parfyme.
Produksjonsmetode
Håndhøstet fra gamle stokker, tørket 80 dager før spontangjæring i ståltank, modnet 2 år i brukte fat, 1-2 år i flaske. Kun 1500 flasker produsert
Druetyper
Chiavennasca (Nebbiolo) 100%