Om produsenten
Barbacan er Angelo Sega og hans sønner Luca og Matteo. De dyrker og høster Nebbiolo, eller Chiavennesca som de lokale kaller den her, fra deres 6 hektar vinmarker i San Giacomo di Teglio i Valtellina, på grensen til Sveits i de italienske alpene.
Alt arbeid utføre manuelt uten bruk av moderne hjelpemidler i vinmarkene. I kjelleren benyttes kun stedegen gjær, tålmodighet og noe ståltanker i tillegg til middels store brukte fat. De dyrker i all hovedsak Chiavennesca. Deres dedikasjon for arbeidet er utrolig da dette er håndverksviner på ypperste nivå.
Karakteristikk
Dyp flott ungdommelig burgunder rød farge. Fantastisk presis, elegant og kompleks nese av røde og mørke bær, blå blomster, mineraler og skogbunn. Svært flott i munnen med klokkeren frukt, delikat munnfølelse, faste emn fine tanniner og lang sitrende avslutning. Fantastisk vin til spekemat, kraftig pasta, god italiensk pizza, kalv, lam, okse og med tiden vilt.
Jordmonn
Enkeltmark / cru plantet på 1940-tallet i den ytterste delen av Valgella sub-sonen i Valtellina. Vinmarken ligger på 480-500 moh i bratte terraserte skråninger med høy andel sand og skifer, rik på gneiss, granitt og quartz/cru på ca 500 moh på skifer, kvarts og noe granitt iblandet sand med over 70 år gamle stokker.
Område
Området Valtellina ligger nord i Lombardia mot den sveitsiske grensen og strekker seg fra byen Ardenno nær Como i vest til Tirano i øst. I dag er det ca 850 ha vinmarker under appellasjonene DOC Rosso di Valtellina, DOCG Valtellina Superiore, og DOCG Sforzato (Sfursàt) di Valtellina. Superioreområdet dekker fem geografiske sub-soner: Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno og Valgella. Det er per i dag bare 50 produsenter som selv tapper egen vin. Chiavennasca er det lokale navnet på Nebbiolo, og den skal utgjøre minst 90% i vinene. Andre druer er Rossola, Pignola og Brugnola. Vinmarkene som ligger mellom 300-800 moh er ofte terrasserte og kan minne om Mosel med bratte skråninger bestående av en mix av skifer, granitt leire og grus. Klima er spesielt med varm vår, svært varm sommer og store temperaturvariasjoner. Dette gir lang vekstsesong og fantastisk eterisk parfyme.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, avstilket, spontangjæret i store fat med 70-80 dager skallkontakt, modnet 1 år i store brukte fat, så 10 mnd i betong..
Druetyper
Chiavennasca (Nebbiolo) 90%
, Pignolo 5%
, Rossola Nera 5%
, %