Om produsenten
Ampeleia, som er avledet av det greske ordet for vinstokk, er et prosjekt som ble startet av Elisabetta Foradori, Giovanni Podini og Thomas Widmann.
I dag består Ampeleia av 40 hektar vinmark spredt utover en rekke forskjellige vinmarker og parseller med store individuelle forskjeller både med tanke på jordsmonn og høydemeter over havet (fra 200-600 moh.). Vinmarkene er beplantet med typiske middelhavsdruer som en gang i tiden var plantet her.
Druetypene inkluderer selvfølgelig Sangiovese, men også Grenache, Carignan, Mourvedre, Alicante Bouschet, Marselan, Cabernet Franc og Merlot, hvor de siste ble beplantet på 60 tallet.
I 2009 begynte konvertering til biodynamisk landbruk, for en del Ampeleia di Sopra, resten av eiendommen dyrkes økologisk og fra og med 2015 årgangen biodynamisk.
Karakteristikk
Vinen har en transparent rubinrød farge. Flotte aroma av røde og mørke bær som kirsebær, morell, bringebær og blomster. På smak er vinen frisk og fruktig med smak av ferske bær som kirsebær og bringebær med innslag av fiol og urter. Lang ettersmak. Et must til pizza og tomatbasert pastaretter. Prøv den til retter av kalv, lam eller med kraftigere retter av kylling og kanin. Nytes best ved rundt 15-16 grader. Drikker fint i dag, men vil utvikle seg positivt i 2-3 år etter årgang.
Jordmonn
Fra vinmarker på grus, sand, kalk og leire på ulike høyder fra 250-400 moh. de fleste med sør og sørøstlig eksponering.
Område
Ampeleia befinner seg i den øvre delen av Maremma bare 30 km fra Middelhavet. Hovedsakelig dyrkes det Sangiovese her og Maremma er også tilholdsstedet for mange såkalte super toscanere. Ampeleia representerer noe helt annet og lager naturlige viner fra middelhavsdruer som passer klimaet utmerket. Vinene til Ampeleia klassifiseres som IGT/IGP Costa Toscana.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer fra vinmarker på ca 200 moh, hovedsakelig avstilket, presset og spontangjæret i betongtanker. 6 mnd modning i betong.
Druetyper
Carignan 5%
, Grenache 80%
, Mourvèdre 15%