Produsent
Viñedos Verticales
Om produsenten
Rett ved middelhavet i området Axarquía i landsbyen Moclinejo, rett øst for Malaga by ligger Vinedos Verticales. Her dyrker de tradisjonelle druer fra bratte, nærmest vertikale vinmarker på skiferjordsmonn i den salte brisen fra Middelhavet. Det hele ble startet i 2015 med tredje generasjon vinbonde Juan Muñoz og vinmakeren Vicente Inat, som sammen med lokale krefter realiserte drømmen å lage uforsterkede tørre og søte viner fra lokale druer på spektakulære vinmarker. Druene kommer fra ulike plotter på nesten 8 hektar vinmarker, mange av de svært gamle, fra skråninger på mellom 40-60 grader. Vinmarksarbeidet drives derfor tradisjonelt med esler og i pakt og respekt med naturen. I kjelleren spontangjæres vinene og modnes i ståltanker, betong og 100 år gamle fat.
Karakteristikk
Briljant strågul. Flott duft av frisk sitrus, hvite blomster og fin mineralitet sammen med snev av salt havduft. I munnen er den full av frisk fruktighet pen munnfølelse med tydelig saltpreg. Kompleks og frlott vin som passer til det meste fra havet, grønnsaker, salater, lyst kjøtt og spekemat.
Jordmonn
Kommunevin fra ulike plotter på over 600 meters høyde. Skiferholdig jordsmonn med fylliter (kvarts og glimmer). Vinmarkene vender nordover og er derfor kjøligere. Stokkenes alder varierer fra 15-50 år.
Område
DO Malaga og DO Sierras de Malaga er to to ulike appellasjoner i Andalucia i den sørøstlige delen av Spania. I dag er det ca 1000 hektar beplantet vinmark som ligger mellom 300-1000 moh. DO Malaga er forbeholdt forsterket vin på mellom 15-22% alkohol eller naturlig søtvin laget på tørkede /overmodne druer. DO Sierras de Malaga ble formalisert i 2001 og er for tørre uforsterkede viner. Mest beplantet er Pedro Ximénez (lokalt Pero Ximen) og Moscatel de Alejandría med andre lokale og internasjonale innslag.
Produksjonsmetode
Håndhøstet fra høyereliggende marker på 600 moh, separat spontangjæringi ståltanker, modnet på lees i betong i min 5 md.
Druetyper
Muscat of Alexandria 75%
, Doradilla 25%