Om produsenten
Ikonisk produsent som drives av Olivier Collin og Sandra Zaragoza.
Situert i landsbyen Congy, i området Côteaux du Petit Morin rett sør for Côte des Blancs. Collin familiens vintradisjoner går tilbake til 1812, men først i 2003 ble Ulysse Collin opprettet da Olivier fikk tilbake kontrollen over 4,5 hektar vinmarker som hadde vært bortleid.
Hans første investeringer var en brukt traktor for å pløye jorden og brukte burgundfat for å gjære basevinen i. Før Olivier laget sin første champagne hadde han et kort opphold hos Anselme Selosse. Olivier er influert av sitt opphold der men har valgt en annen vei og stil på sine viner.
Huset driver svært bærekraftig, men jobber pragmatisk i forhold til økologiske og biodynamiske metoder. I dag har Ulysse Collin nesten 9 hektar vinmark, men produksjonen under egen etikett er begrenset.
Kun ønsket kvalitet foredles og overskytende selges til andre produsenter. Alle vinene kommer fra enkeltmarker og enkeltårganger (med noe reserve vin) og gjenspeiler det helt spesielle terroiret i de ulike parsellene. All basevin gjæres med stedegen gjær i brukte fat, dette i kombinasjon med en svært kald kjeller, fører til ekstrem langsom alkoholgjæring.
Alle vinene lages med en kombinasjon av basevinens ferske noter uten malolaktisk gjæring. Reserevinen som ligger på store fat har gjennomgått malolaktisk gjæring og ilfører vinene en ekstra dimensjon. Vinen gjennomgår deretter mellom 2,5-6 års bunnfallskontakt i flaksen før degorgering med svært begrenset dosage tilpasset de ulike vinene.
Karakteristikk
Frisk og kompleks vin med enorm dybde, frukt preget av røde epler, rose, aprikos, sitrus og tydelige mineraler. Lang kompleks ettersmak med flott frukt og fine bobler. En super matvin som takler det meste fra spekemat, fisk og skalldyr og til lyse kjøttretter.
Jordmonn
Ulysse Collins eneste parselle i Sézannais ligger i åsside rett sørvendt i landsbyen Barbonne-Fayel i Cote de Sezanné, en halvtimes biltur sør for Congy. Kalkholdig med innslag av leire. Hele vinmarkene er på ca 6 hektar. Ulysse Collins andel er plantet i 1971 og er nå på 2,5 ha!
Produksjonsmetode
Håndhøstet fra Les Maillons, alkoholgjæring i brukte fat med ca 11 mnd modning på bunnfall før flasketapping og andregangsgjæring med ca. 36 mnd på bunnfall totalt før degorgering i mars 2022. Den aktuelle 2018 loten består av 50 % reserve vin (2014, 2015, 2016, 2017) og har ca 1,2 g/l dosage.
Druetyper
Pinot Noir 100%