Om produsenten
The Liberator er prosjektet til MW Richard Kelley fra England. Fra 1995 til 2002 bodde Rick "The Cape Crusader" i Cape Town, og fikk et dypt innblikk i den sørafrikanske vinindustrien.
Han så et stort potensiale i de flotte vinmarkene, og kvaliteten på druene som ble produsert. Dessverre ble mye av disse druene overprodusert eller vinen ble tilsatt unødvendige tilsetningsstoffer for en uniformering av smak til de store vineriene. Rick ble derfor The Cape Liberator - mannen som frigjorde potensielt gode parseller og vintanker før de havnet i klørne til kooperativene.
Karakteristikk
Briljant lys gul farge. Frisk og typeriktig chenin blanc med innslag av modne sitrusfrukter, fersken og epler. I munnen har den god friskhet med lett kledelig fedme samtidig som den er fokusert. Prøv sammen med retter av fisk -& skalldyr, lyst kjøtt eller salater.
Jordmonn
Fra gamle buskvin stokker i kjølige sør-øst vendte vinmarker i Bottelary Hill i Stellenbosch.
Område
Stellenbosch befinner seg kun noen mil øst for Cape Town, og er et område med store klimatiske forskjeller.I sør rundt Somerset West er påvirkningen fra havet stort, og man har en konstant avkjølende bris i vinmarkene. Jordsmonnet her er relativt skrint, og her trives i utgangspunktet hvitvinsdruer og de lettere rødvinsdruene som pinot noir og gamay best, men med gode vinmarker og kloke hoder kan man også spennende varianter fra kraftigere druer. Øvrige Stellenbosch er betydelig varmere, og har mer fertilt jordsmonn. Her får man gjerne viner med mer farge og høyere alkohol.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, 85 % avstilket før pressing, spontangjæring med 15 % hele klaser og modnet i ståltanker og betong på det fine bunnfallet i 6 mnd før tapping.
Druetyper
Chenin Blanc 100%