Produsent
Companhia de Vinhos Invencível
Om produsenten
Rita Ferreira Marques er den driftige damen bak Conceito Vinhos. Hun regnes som en av de nye unge stjerneskuddene i Portugal og har på kort tid fått en nest kultaktig status i inn og utland. Rita har på tross av sin unge alder tonnevis med erfaring fra blant annet Douro, Vinho Verde, Bordeaux, California, Sør Africa og New Zealand.
I dag lager hun vin fra familiens eiendommer rundt i Teja dalen i Douro, som er en av de kjøligste mikro klimaene der. Conceito, som ligger i den lille landsbyen Vila Nova Foz Coa, lager vin fra rundt 80 hektar fra 5 ulike eiendommer som alle ligger mellom 450-900 moh på hovedsaklig skifer og noe granitt. Stokkene er gamle og det praktiseres økologisk landbruk og naturlig tilnærming i kjelleren. Totalt finnes det over 30 forskjellige druetyper som brukes på de ulike markene (derfor opplyses det kun om de som er mest brukt).
I tillegg har hun startet prosjketet Companhia de Vinhos Invencível sammen med sør afrikaneren Marc Kent (Boekenhoutskloof), der Rita også lager vin. Prosjektet har tilholdssted i Douro der de også lager fire Douro viner.
Karakteristikk
Lys strågul med grønnskjær. Frisk delikat nese av solmoden sitrus, eple og blomst, innslag av svale urter og tropisk frukt. Ung, fruktig og saftig, preg av eple, sitrus og urter, hint av mineraler i ettersmaken
Jordmonn
Druene kommer fra ca 20 år gamle parseller i sub-sonen Amarante som ligger mer i innlandet sør-øst i Vinho Verde regionen, på granittholdig jordsmonn som gir en lett fyldigere stil, men med stor friskhet.
Område
Vinho verde er et eget geografisk vinområde i Minho nordvest i Portugal og er landets største vinregion. Vinho verde vinene kan komme som hvit-, rose- og rødvin, men stort sett er det de hvite som eksporteres. Det svale Atlanterhavsklimaet gir druer med uttalt friskhet. Klimaet varierer betydelig og gjenspeiles i ni sub-regioner, hver oppkalt etter elver eller byer: Monção og Melgaço, Lima, Cávado, Ave, Basto Sousa, Baião, Paiva og Amarante. Stilen varier fra svært enkelt til mer fyldigere stiler, både med og uten CO2. Mye brukte druer blant disse hvitvinene er alvarinho og laureiro, ofte kombinert med trajadura, azal, avesso og pederna.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, spontanfermentert i ståltanker med modning på bunnfall i 5 mnd. Vinen har ca 4 g/l restsukker som balanserer friskheten i vinen.
Druetyper
Loureio 90%
, Alvarinho 5%
, Arinto 5%