Produsent
Dom. Georges Lignier & Fils
Om produsenten
Den dyktige og berømte Lignier familien er godt spredd rundt i Morey.
Georges som er Hubert Ligniers nevø har betydelige andeler med vinmarker som inkluder mer enn en hektar i Clos de la Roche, nesten 0,3 ha i Bonnes Mares, og nesten1,5 ha i Clos St-Denis hvor domainet har den største andelen. Totalt har de 16 hektar spredd over 50 parseller med en imponerende gjennomsnittsalder på 55 år.
Hos domainet er det Georges Ligniers nevø Benoît Stehly som styrer skuta. Han har vært involvert siden 2002, men fra 2008 har han hatt hele ansvaret for både vinmark og kjeller. Med lilla fingre året rundt passer han på hver eneste parsell utrykker seg på best mulig måte. Benoit introduserte tidlig naturlig gress mellom rankene som en av de få i kommunen og får svært godt betalt for dette med økt konsentrasjon og med stadig stigende temperaturer. Vinene har derfor alltid en flott kjølighet og presisjon.
I kjelleren praktiseres det ofte bruk av opptil 20% helklasefermentering i tillegg til avstilking. All vin spontanfermenters, modner 18-20 måneder på klassiske piece før tapping med kun to omstikkinger. Kommunevinene modner i brukte fat, mens Premier Cruene modner på maksimalt 30 % nye fat og Grand Cruene på ca 50%. Fra 2010 årgangen er vinene verken klarnet eller filtrert for å beholde mest mulig av vinens egenart.
Karakteristikk
Burgunderrød. Flott duft av røde bær, kirsebær, edelt treverk, musk, floralitet og mineraler. Delikat og friskt anslag av røde og mørke bær, krydder, edelt treverk pakket inn i flott tekstur med stor lengde og flotte tanniner. Lang delikat avslutning. drikker fint i dag, gjerne med lufting. Tåler fint 7-12 år etter årgang. Flott til kalv, fugl gryter ed tiden en utmerket viltvin.
Jordmonn
Fra fem navngitte parseller / Lieux-dits nedenfor og rett nord for landsbyen, hhv Les Crais, Les Cognées, Clos Solon, les Bras og le clos des Ormes. Grunn toppjord med mye kalkstein under. Stokkenes alder varierer mellom 45-70 år. Markene ligger østvendt på 220-240 moh.
Område
Morey-Saint-Denis fungerer som en bro mellom Chambolle-Musigny i sør og Gevrey-Chambertin i nord. Slik er også stilen på vinene, både elegante og feminine, men også mot det maskuline og strukturerte. Appellasjonen har ca 95 hektar beplantet vinmark der Pinot Noir dekker 92 %, resten Chardonnay. I Morey finnes det fem Grand Cruer (om man regner med en liten andel av Bonnes Mares) og hele 20 Premier Cruer. Vinmarkene ligger for det meste østvendt mellom 220-270 moh på kalkstein, kalkholdig leire og mergel.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, ca 70 % avstilking, prefermentær maserasjon over 3-5 dager, spontan gjæring og maserasjon over ca 8-9 dager. Presset og deretter tappet i brukte fat på 228 liter og modnet i 18 mnd. med kun to omstikkinger for å fjerne bunnfallet. Tappet uten filtrering.
Druetyper
Pinot Noir 100%