Om produsenten
Domaine Dupre er en familie eiendom basert i Macon rundt landsbyene Mancey og Royer. Huset ble etablert på 1950-tallet og er drevet i dag av brødrene Vincent og Jean-Christophe, samt sistnevtes sønn Jean-Baptiste Dupré.
Domainet er fokusert spesielt på Chardonnay og Pinot Noir der druene er plantet i åssider på hhv hvit mergel og rødlig kalkholdig leire. I tillegg dyrker de noe Gamay og Aligote. De har i dag ca 37 hektar beplantet på en rekke parseller.
Dupre praktiserer både gress mellom rankene og ´Agriculture Raisonnée´ prinsippet hvor bruk av sprøytemidler kun er strengt nødvendig og da begrenset til utelukkende økologiske midler. Fra 2020 er de sertifisert med miljømerket HVE.
Avlingene er lave grunnet høy snittalder på plantene og bruk av Cordon Royat og enkel Guyot som oppbindingsmetoder. I kjelleren spontangjærer vinene i tanker og de fleste cuveene ligger på fat som begrenser seg til maksimalt 20% nye.
Karakteristikk
Svært flott og delikat burgunderrød farge. Intens og behagelig duft av røde og mørke bær, blomster og hint av mineraler. Behagelig og frisk munnfølelse med smak av bringebær, jordbær og kirsebær. Bra intensitet og nydelig struktur. Prøv til lyst kjøtt, ikke for kraftige gryter, gjerne til kalv. Drikk inntil 5 år etter årgang.
Jordmonn
Fra en 3 ha stor åsside parsell rett nord for landsbyen Royer. Delen kalt Sous Borreaud har ren østlig eksponering beliggende på 180-200 moh med lettere kalkholdig rød leire. Stokkene er ca 20 år og eldre.
Område
Maconnais ligger i den sørlige delen av Burgund og grenser helt mot Saint-Amour i sør og mot Cote Chalonnaise i nord. Området bruker flere regionale appellasjoner som Bourgogne, Macon, Macon Villages samt Macon med en av 27 klassifiserte landsbyene benevnt etter Macon. I tillegg finnes en rekke Village appellasjoner som blant annet Pouily-Fuisse og Vire Clisse. Jordsmonnet er variert med variasjon over kalkholdig leire, mergel, kalkstein, grus og noe granitt. Her dyrkes i all hovedsak Chardonnay, Pinot Noir, Gamay, og noe Aligote.
Produksjonsmetode
Druene håndhøstes og avstilkes før de presses raskt og forsiktig i pneumatisk presse. Spontangjæring i temperaturkontrollerte ståltanker. Ca 10 måneders modning på på 3-5 år gamle 228 liters fat. Kun to omstikkinger før vinen blir tappet med lav svovel.
Druetyper
Pinot Noir 100%