Om produsenten
Domaine Dupre er en familie eiendom basert i Macon rundt landsbyene Mancey og Royer. Huset ble etablert på 1950-tallet og er drevet i dag av brødrene Vincent og Jean-Christophe, samt sistnevtes sønn Jean-Baptiste Dupré.
Domainet er fokusert spesielt på Chardonnay og Pinot Noir der druene er plantet i åssider på hhv hvit mergel og rødlig kalkholdig leire. I tillegg dyrker de noe Gamay og Aligote. De har i dag ca 37 hektar beplantet på en rekke parseller.
Dupre praktiserer både gress mellom rankene og ´Agriculture Raisonnée´ prinsippet hvor bruk av sprøytemidler kun er strengt nødvendig og da begrenset til utelukkende økologiske midler. Fra 2020 er de sertifisert med miljømerket HVE.
Avlingene er lave grunnet høy snittalder på plantene og bruk av Cordon Royat og enkel Guyot som oppbindingsmetoder. I kjelleren spontangjærer vinene i tanker og de fleste cuveene ligger på fat som begrenser seg til maksimalt 20% nye.
Karakteristikk
Flott dyp strågul farge. Delikat og frisk duft av sitrus, blomster, grønne og gule epler med fin mineralske toner. Fruktig frisk og middels fyldig vin med fin konsentrasjon, god fylde og kledelig fedme. Sitter godt og lenge i munnen. Prøv til fisk, skalldyr, lyse kjøttretter og god spekemat. Passer godt til grønnsaker og grønnsaksbaserte retter.
Jordmonn
Fra 2 åsside vinmarker nemlig Les Roches Dessous og Les Ingrains. Førstnevnte på en hektar på lkalkoldig leire med vestlig eksponering, sistenvtente på 1,5 ha med veldig lys mergel bedre kjent som ´Marnes Blanche´ med sør og sørvestlig eksponering. Stokkene er ca 20-30 år og eldre.
Område
Maconnais ligger i den sørlige delen av Burgund og grenser helt mot Saint-Amour i sør og mot Cote Chalonnaise i nord. Området bruker flere regionale appellasjoner som Bourgogne, Macon, Macon Villages samt Macon med en av 27 klassifiserte landsbyene benevnt etter Macon. I tillegg finnes en rekke Village appellasjoner som blant annet Pouily-Fuisse og Vire Clisse. Jordsmonnet er variert med variasjon over kalkholdig leire, mergel, kalkstein, grus og noe granitt. Her dyrkes i all hovedsak Chardonnay, Pinot Noir, Gamay, og noe Aligote.
Produksjonsmetode
Druene håndhøstes før de presses raskt og forsiktig i pneumatiske presser før spontangjæring i temperaturkontrollerte ståltanker. Etter ca 10 måneder med modning på den fine bunnfallet blir vinen tappet.
Druetyper
Chardonnay 100%