Produsent
Conceito Vinhos
Om produsenten
Rita Ferreira Marques er den driftige damen bak Conceito Vinhos. Hun regnes som en av de nye unge stjerneskuddene i Portugal og har på kort tid fått en nest kultaktig status i inn og utland. Rita har på tross av sin unge alder tonnevis med erfaring fra blant annet Douro, Vinho Verde, Bordeaux, California, Sør Africa og New Zealand.
I dag lager hun vin fra familiens eiendommer rundt i Teja dalen i Douro, som er en av de kjøligste mikro klimanene der. Conceito, som ligger i den lille landsbyen Vila Nova Foz Coa, lager vin fra rundt 80 hektar fra 5 ulike eiendommer som alle ligger mellom 450-900 moh på hovedsaklig skifer og noe granitt. Stokkene er gamle og det praktiseres økologisk landbruk og naturlig tilnærming i kjelleren. Totalt finnes det over 30 forskjellige druetyper som brukes på de ulike markene (derfor opplyses det kun om de som er mest brukt).
Karakteristikk
Tett ungdommelig blårød. Duft av mørke og røde bær, lakris, urter og noe fatkrydder. Frisk, fyldig og fruktig med fin struktur. Fast og smakfull avslutning. Prøv til det meste av rødt kjøtt - spesielt godt til grillmat og lam.
Jordmonn
Fra 40 år gamle stokker fra de to eiendommene Quinta do Cabido og Quinta Chão do Pereiro. Begge ligger med skiferholdig jordsmonn på 450 moh i den kjølige Teja dalen i Douro Superior.
Område
Douro-regionen var lenge mest kjent for produksjon av portvin, men er i dag et særdeles viktig sted for sted for produksjon av uforsterket rødvin og hvitvin under appellasjonen DOC Douro. Douro-dalen er delt inn i følgende tre sub-regioner: Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro Superior. Det vestligste området, Baixo Corgo, har mildest klima og mest nedbør på grunn av Atlanterhavets innflytelse. Cima Corgo er Douros største sub-region med 20000 hektar vinmarker, sentrert rundt landsbyen Pinhão, hvor de fleste historisk mest kjente produsentene finnes. Douro Superior er den varmeste og tørreste av de tre sub-regionene, og strekker seg nesten hele veien opp til spanskegrensen. Den har 9000 hektar vinmarker og er i senere tid blitt et sted hvor mange av de beste vinene fra Douro lages. De vanligste rødvinsdruene i Douro er Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca og Tinto Cão. Vinene har vanligvis mye tanniner og farge. De viktigste grønne druene er Rabigato, Gouveio, Viosinho og Bical.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, avstilket, presset, spontanfermentert i tank med maserasjon i ca en-to uker, omstukket og modnet 18 md i brukte franske fat.
Druetyper
Tinta Roriz 30%
, Touriga Franca 30%
, Touriga Nacional 40%